Plantaarifaskiitti ja kantapään alueen kipu

Plantaarifaskiitista (nykyisin käytettävä termi useassa lähteessä plantaarifaskiopatia) kärsivät voivat kokea kipua kantapään etupuolella jalkaterän keskiviivassa tai sisäsyrjällä. Kipu on monesti voimakasta varsinkin aamuisin. Kantapäästä lyhyen matkaa kohti varpaita mentäessä saattaa löytyä kipeä kohta painettaessa sormilla. Plantaarifaskiittiin voi altistaa rasitus, kuten esimerkiksi pitkään seisominen, juokseminen tai voimakas ponnistus, ylipaino ja jalkaterän asentovirheet. Riskitekijöinä juoksijoilla voi olla esimerkiksi juoksumäärän nopea lisääntyminen, kova juoksualusta, korkeaa jalkaholvi, epäsopivat ja kuluneet jalkineet sekä kireä pohjelihas. Asiantuntijoilla on erilaisia näkemyksiä tarkasta ongelman syystä, mutta arvioiden mukaan kipu johtuu kalvon hiuksen hienoista repeytymistä. Kävellessä taas jännekalvo venyttyy sekä jo hieman revennyt kalvo ärsyyntyy.

Pohjallisilla tai esimerkiksi teippauksella voidaan vähentää tuota venytystä ja katkaista usein ratkaisevalla tavalla kipukierre. Pohjallisia voitaisiin käyttää plantaarifaskiitin hoidossa nykyistä useammin. Terveydenhuollosta pohjallisia ei yleensä plantaarifaskiittiin kuitenkaan myönnetä.

Valmispohjallinen voi vähentää kipua kantapään alueella yhtä tehokkaasti kuin yksilöllinen tukipohjallinen. Valmispohjallisten ja yksilöllisten pohjallisten hyöty on nähtävissä lyhyehköllä aikajänteellä, kuten kolmen kuukauden ajanjaksolla (Baldassin, V., Gomes, CR. & Beraldo, PS. 2009; Landorf KB, Keenan AM, Herbert RD & Martin, JE., Hosch, JC., Goforth, WP., Murff, RT., Lynch, DM. & Odom, DM. 2001.) Valmispohjallisista on myös hyötyä 3 - 12 kuukauden aikajänteellä (Hume, Hopking, Rome, Maulder, Coyle & Nigg 2008). Lisäksi plantaarifaskiittiin suunnitelluissa sarjavalmisteisissa pohjallisissa on sellaisia rakenteeseen ja materiaaleihin liittyviä ominaisuuksia, että ne auttavat erittäin tehokkaasti kuntoutujia. Esimerkiksi pohjallisessa oleva kantapään alueen pehmennys on kliinisen kokemuksen perusteella osoittautunut toimivaksi plantaarifaskiitissa.

Plantaarifaskiittia on syytä hoitaa mahdollisimman nopeasti, sillä pitkittyessään se on huomattavasti haastavampi hoitaa. Toisinaan plantaarifaskiitin oireilu kestää jopa vuosia.

Plantaarifaskiitin hoidossa hyviä keinoja ovat myös yöortoosit, tietyt fysikaaliset hoidot, alaraajalinjauksien parantaminen tai manuaaliset käsittelyt. Kuntoutujan on myös syytä lopettaa mahdollinen kivun synnyttänyt rasitus, välttää pitkäaikaista seisomista sekä kovalla alustalla tapahtuvaa rasitusta. Akillesjännevenytykseen verrattuna kalvojänteen venyttely vähentää tehokkaammin kipua (Digiovanni, Nawoczenski & Lintal ym. 2003). Toisaalta mikäli pohje on kireä, niin suosittelemme tekemään pitkäkestoisia akilleksen alueen venytyksiä. Tarvittaessa painon pudotuksesta voi olla hyötyä. Hyvän päkiäkeinun omaava kenkä saattaa myös lievittää kipua.

Plantaarifaskiitin hoitopaketin avulla saat monipuolisen ja erittäin tehokkaan hoidon kipuusi edulliseen hintaan. Myös Aircast Airheel ilmatyynyside ja esimerkiksi yölasta Pro 2 ovat hyvä keinoja hoitaa plantaarifaskiittia. Yölastahoito yhdistettynä pohjallisten käyttöön on tutkimuksen mukaan tehokkaampaa plantaarifaskiitin hoidossa kuin pelkkä pohjallisten käyttö.

Lähteitä:

Baldassin, V., Gomes, CR. & Beraldo, PS. 2009. Effectiveness of prefabricated and customized foot orthoses made from low-cost foam for noncomplicated plantar fasciitis: a randomized controlled trial. Archives of Physical Medicine & Rehabilitation 2009; 90 (4): 701-06

DiGiovanni, BF., Nawoczenski, DA., Lintal, ME., Moore, EA., Murray, JC., Wilding, GE. & Baumhauer, JF. 2003. Tissue-spesific plantar fascia-stretching exercise enhances outcomes in patients with chronic heel pain. A prospective, randomized study. J Bone Joint Surg Am. 2003 July; 85-A(7): 1270–7

Hume, P., Hopking, W., Rome, K., Maulder, P., Coyle, G. & Nigg, B. 2008. Effectiveness of foot orthoses for treatment and prevention of lower limb injuries: a review. Sports medicine 2008; 38 (9): 759–779

Landorf KB, Keenan AM, Herbert RD: Effectiveness of Foot Orthoses to Treat Plantar Fasciitis: A Randomized Trial. Arch Intern Med. 2006 Jun 26;166(12):1305-10.

Lee, WC., Wong, WY., Kung, E. & Leung AK. 2012. Effectiveness of adjustable dorsiflexion night splint in combination with accommodative foot orthosis on plantar fasciitis. J Rehabilitation Res Dev. 2012 Vol 49, Numer 10, pages: 1557–1564

Martin, JE., Hosch, JC., Goforth, WP., Murff, RT., Lynch, DM. & Odom, DM. 2001. Mechanical treatment of plantar fasciitis. A prospective study. Journal of the Americal Podiatric Medical Association. 2001; 91 (2): 55-62.

Muita kantapään alueen kiputiloja

Kantapään kivut voivat johtua myös muista ongelmista, kuten rasvapatjan kiputiloista, akillesjänteen tulehduksista, Sevérin taudista, säärihermon pinteestä tai välillä jopa murtumista. Rasvapatjan kiputilaan potilaat voivat hyötyä kantapään pehmennyksestä, kuten Motion Control-pohjallisista. Haglundin kantapää ja Sevérin tauti tuntuu kantapään takana, akillesjänteen alueella. Akilleksen tendinopatiaan suosittelemme AirHeel ilmatyynysidettä ja harjoittelua. Säärihermon tulehduksessa pistelevä tai poltteleva kipu paikallistuu jalkaterän sisäsivulle, riippuen tarkalleen mikä osa hermosta on ärsyyntynyt. Nilkan murtuman jälkeen ilmenevän säärihermon puristuksen hoidosta suosittelemme konsultoimaan lääkäriä, jalkaterään erikoistunutta fysioterapeuttia tai jalkaterapeuttia. Säärihermo voi myös oireilla muun syyn vuoksi. Pitkittäiskaarta tukevat pohjalliset (kuten Curren Low arch tai Currex Med Arch) ovat oleellinen osa hoitoa varsinkin heillä, kenellä pitkittäiskaari on hieman madaltunut.

Varaa aikasi fysioterapiaan

Hoitoon kannattaa hakeutua, mikäli kipu pitkittyy, liittyy traumaan ja jos jalka ei kestä astumista.

Voit varata ajan Vantaan Myyrmäen tai Tikkurilan Auronin toimipisteeseen, jossa fysioterapeutti voi tutkia jalkasi, arvioida mahdollisen apuvälinetarpeen sekä suunnitella yksilölliset harjoitteet. Voit lukea lisää Myyrmäen ja Tikkurilan apuvälinevarastosta painamalla tästä.

Jalkaspesialistin apuvälineet Plantaarifaskiitin hoitoon

Plantaarifaskiitin hoitopaketti

Tutkimuksiin perustuvaa hyötyä plantaarifaskiitin hoitoon edulliseen hintaan.

Plantaarifaskiitin hoitopaketti sisältää:

-AirCast AirHeel ilmatyynyside

-Yölasta Dorsal Night Splinth

-Motion Control Pohjalliset

-Harjoitus-, venyttely- ja teippausohje sekä teippirulla

Paketin hinta 172 euroa.

Motion Control pohjalliset

Motion Control on erinomainen yleispohjallinen. Sopii esimerkiksi plantaarifaskiittiin, tukemaan lievää lattajalkaa, päkiäkipuun, känsäytymien ja neuropaattisen kivun hoitoon ja lievittämään kipua paljon seisomatyötä tekevillä henkilöillä.

43 euroa.


AirCast AirHeel ilmatyynyside

Erinomainen hoitokeino plantaarifaskiitin ja akilleksesjänteen tendinopatian hoidossa. Voi toimia myös kantapääkipujen hoidossa. Ilma kulkee kahden eri tyynyn välillä jalkapohjan ja kantapään takana. Tukee pitkittäistä kaarta kävellessän ja dynaaminen ilman vaihtelu parantaa verenkiertoa sekä vähentää turvotusta. Helppo pukea.

Saatte tuen mukaan plantaarifaskiitin hoitoon suunnitellun harjoitusohjelman.

61,90 euroa.

Yölasta Pro 2

Pro 2 yöortoosi plantaarifaskiitin hoitoon. Sopii molempaan jalkaan.

57,00 euroa.

Elements Stretch-Up sukka

Sopii vasempaan ja oikeaan jalkaan. Sukka on tarkoitettu käytettäväksi yöllä tai muutoin levossa plantaarifaskiitin hoitoon.

54,90 euroa.


Dorsal Night Splint yölasta

Dorsaalinen yölasta plantaarifaskiitin ja mm. akillesjänteen tendinopatian hoitoon. Lasta jalassa pystytään ottamaan muutama askel, joten sallii esimerkiksi lyhyet siirtymiset yöllä. Herkkäunisilla saattaa häiritä unta hieman vähemmän kuin normaali yölasta, kuten Pro 2.

Saatte lyhennelmän plantaarifaskiitin harjoitusohjelmasta tilaamalla yölastan kauttamme.

82 euroa.