Nilkan ja akilleksen kivut voivat johtua erilaisista ongelmista. Vaivojen hoidossa tärkeässä osassa ovat omahoito, oikeanlainen jalkine sekä apuvälineet. Kipuapuri auttaa sinua löytämään sopivat apuvälineet. Kipuapurin avulla pääset lukemaan myös kattavia tekstejä jalkojen eri ongelmista.
Nyrjähtäneen nilkan kipu

Nilkan nyrjähdys ja muut alueen kivut

Nilkan nyrjähdyksen jälkeen saatetaan tarvita eri tasoisia nilkkatukia. Toisinaan alue kipuilee äkillisen trauman jälkeen ja nilkan nyrjähdyksen sijaista/ nyrjähdyksen lisäksi syynä kipuun voi olla murtuma. Jos joudut ontumaan useita tunteja ja kipu ei laannu, niin mene lääkäriin. 

Toistuvista nilkan nyrjähdyksistä tai instabiilista nilkasta kärsivät hyötyvät harjoittelusta, mutta heidän kannattaa käyttää nilkkatukia erityisesti suunnan muutoksia sisältävissä liikuntamuodoissa sekä kamppailulajeissa.

Tilaamalla kauttamme nilkkatuen lähetämme teille myös harjoitusohjelman, joka on suunniteltu nilkan nyrjähdysten jälkeiseen kuntoutukseen. 

Mm. nilkan nyrjähdyksen jälkeen kuutioluu tai peroneusjänne saattaa alkaa oireilemaan. Kokenut fysioterapeutti tai jalkaterapeutti pystyy auttamaan kuutioluuhun liittyvissä ongelmissa ja vaikeissa peroneusvaivoissa on syytä mennä lääkäriin.  

Viidennen jalkapöytäluun murtumaa epäiltäessä on myös syytä hakeutua lääkäriin.

Alueen kipu saatta liittyä myös pitkittyneeseen pronaatioon ja sen myötä esiintyvään sinus tarsi- oireyhtymään.  Pohjallisillisilla, hyvillä kengillä ja oikeanlaisilla harjoitteilla voidaan vaikuttaa tähän. 

Alla olevan painikkeen kautta pääset tilaamaan erilaisia nilkkatukia.

Akilles_tendinopatia

Akillesjänteen kipu (poislukien kantapään kiinnitysalue)

Akilleksen kipu voi johtua muun muassa akillesjänteen tendinopatiasta. Varsin yleisesti esiintyvässä akilleksen tendinopatiassa oikeanlainen harjoittelu on lääkettä. Lisäksi Airheel ilmatyynyside ja 1,5cm – 1cm kantakorotukset helpottavat oireilua. Kantakorosutuksia kannattaa käyttää kuitenkin vain muutamia viikkoja – kuukausia tai ammattiaisen määrittämän ajan. Jos aamulla on kipua ensimmäisen askeleen yhteydessä, niin suosittelemme yölastaa.

Akillesjänteen repeämässä varpaille/päkiöille nousussa on heikkoutta vammapuolella ja kipu voimistuu nopeasti. Repeämää tai osittaista repeämää epäiltäessä on syytä mennä saman päivän aikana lääkäriin. Noudata lääkärisi tai terapeuttisi antamia ohjeita tuoreen vamman jälkeen. Alkuvaiheen jälkeen esim kantakorotuksen käyttö saattaa olla aiheellista.

akilleksen-kipu-alaosassa

Akilleksen kiinnityskohdan kipu

Akilleksen kiinnityskohdan alueen kipu voi liittyä esimerkiksi Severin tautiin, Haglundin kantapäähän tai akilleksen limapussin tulehdukseen. Severin taudissa akilleksen kiinnityskohdan lisäksi kantapään takaosa voi oireilla. Kovaa rasitusta on syytä väliaikaisesti välttää. Venyttelystä, harjoitteista, pohjallisista, yölastasta tai lyhytaikaisesta kantakorotuksen käytöstä saattaa olla hyötyä. Haglundin kantapäässä on tärkeää, ettei kengän kantaosa hankaa aluetta. Sama pätee usein myös Severin tautiin sekä akilleksen limapussin tulehdukseen. Suosittelemme käyntiä ammattilaisen vastaanotolla.

Sivustolla jalkaspesialisti.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattilaisen antamaa lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston jalkaspesialisti.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, vaan se on ainoastaan täydentävää tietoa. Apua kuntoutukseen saat esimerkiksi lääkäriltä, alaraajafysioterapiaan erikoistuneelta terapeutilta tai jalkaterapeutilta.

Alaraajojen kipu saattaa toisinaan liittyä alaselästä säteilevään kipuun.