Polven alueen kivut voivat johtua erilaisista ongelmista. Vaivojen hoidossa tärkeässä osassa ovat omahoito, oikeanlainen jalkine sekä usein myös apuvälineet. Kipuapuri auttaa sinua löytämään sopivat apuvälineet. Kipuapurin avulla pääset lukemaan myös kattavia tekstejä jalkojen eri ongelmista.

polven-ulkosyrjan-kipu-2

Polven ulkosyrjän kipu

Varsinkin ikääntyneillä polven ulkosivun kivun syynä on useimmiten polven nivelrikko. Esimerkiksi trauman vuoksi myös mm. nivelkierukka tai rustovaurio voi aiheuttaa oiretta. Polvi voi oireilla myös alaselästä säteilevän kivun tai patellofemoraaliseen kipuun kuuluvan juoksijan polven takia.

Varsinkin polven ulkosivulle oiretta aiheuttavassa nivelrikossa OA Reactionista (Alpha tai Omega) tai sisäsivultaan kiilatuista pohjallisista saattaa olla hyötyä.

polven-sisasyrjan-kipu-2

Polven sisäsyrjän kipu

Ikääntyneillä polven sisäsivun kivun syynä on useiten polven nivelrikko. Esimerkiksi trauman vuoksi myös mm. nivelkierukka tai rustovaurio voi aiheuttaa oiretta. Polvi voi oireilla myös plican tai pes anserinuksen takia.

Varsinkin polven sisäsivulle oiretta aiheuttavassa nivelrikossa OA Reactionista (Alpha tai Omega) tai ulkosivultaan kiilatuista pohjallisista saattaa olla hyötyä.

Patellofemoraalinen kipu

Polvilumpion etuosan kipu

Polven etuosan kipu voi johtua esimerkiksi patellofemoraalisesta kivusta. Siinä harjoittelu on tärkeintä. True Pull Lite polvilumpiotuella voidaan ohjata lumpiota keskemmälle ja pohjallisten (kuten Currex Med Arch) avulla jalan linjaus saattaa parantua. Oireilu voi liittyä myös mm. Hoffan tautiin. 

Patellan alueen kipu

Polvilumpion alaosan ja jänteen alueen kipu

Hyppääjän polvessa kipu on patellajänteen yläosassa. Sinding-Larsen-Johanssonin- taudissa ja polven limapussin tulehduksessa ongelma on hieman ylempänä jänteen kiinnityskohdan alueella.

CRX patella polvilumpiotuen avulla jänteeseen tuleva kuormitus ja kipu voi vähentyä. Jalan linjaushaasteisiin esimerkiksi Currex Med Arch pohjalliset voivat tarjota helpotusta.

Osgood schlatterin tauti

Sääriluun kyhmyn alueen kipu

Osgood-Schlatterin tautia esiintyy kasvuikäisillä. Kipu pahenee reisilihaksen jännityksen yhteydessä. On tärkeää sovittaa harjoittelun ja levon määrä tilanteen vaatimalla tavalla. CRX patella polvilumpiotuen avulla jänteeseen tuleva vetorasitus voi lievittyä.

Sivustolla jalkaspesialisti.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattilaisen antamaa lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston jalkaspesialisti.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, vaan se on ainoastaan täydentävää tietoa. Vain lääkäri voi tehdä diagnosointia. Apua kuntoutukseen saat esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneelta terapeutilta tai jalkaterapeutilta.

Alaraajoihin liittyvä oireilu saattaa toisinaan liittyä alaselästä säteilevään kipuun.