Känsä eli liikavarvas on tiivistä sarveismassaa, jota iho muodostaa suojautuakseen hankaukselta. Känsiä voi muodostua muun muassa päkiään, varpaisiin tai varpaiden väleihin.

Känsän erottaminen syylästä

Känsä on tärkeää erottaa syylästä, sillä niiden hoito eroaa toisistaan. Känsä on yleensä tasavärinen tai siinä on nähtävissä sisäkkäisiä renkaita känsän sydämen ympärillä. Aluksi känsä voi tuntua paksulta. Syylien aiheuttajat ovat papilloomaviruksia, joita tunnetaan toista sataa erilaista. Esimerkiksi sisäänpäin kasvavassa mosaiikkisyylä on huokoisen näköinen ja siinä on pieniä muuta ihoa tummempia pisteitä.

Känsän kehittyminen

Jalan känsä voi muuttua kivuliaaksi kasvaessaan sisäänpäin, jolloin se voi kohdistaa painetta luiden kalvoille. Ihminen voi muuttaa kivuliaan känsän vuoksi kävelymalliaan, joka kasvattaa riskiä uusien känsien muodostumiseen ja jalan muihin ongelmiin.

Varpaiden virheasennot, kuten lattajalka, toisaalta liian korkea jalan pitkittäiskaari, varpaiden päällekkäisyydet, vasaravarpaat tai vaivaisenluu voivat altistaa jalan känsille. Kuiva joustamaton iho kasvattaa riskiä ja toisaaalta naisilla tavataan känsiä miehiä useammin. Ylipaino voi vaikuttaa asiaan negatiivisesti, mutta jalan rasvapatjan paksuuden vähyys voi altistaa myös liikavarpaille. Jalkineiden merkitys känsän syntyyn on merkittävä. Korkokenkien käyttö kasvattaa runsaasti riskiä, samoin liian pienet kengät voivat vaikuttaa asiaan. Epänormaali kävelymalli voi myös aiheuttaa haasteita.

Känsän hoito

Puristavien ja hankaavien kenkien käyttö on syytä lopettaa ja korkeakorkoisia kenkiä ei ole syytä käyttää jatkuvasti. Jalat kannattaa rasvata iltaisin, mutta varvasvälit jätetään voitelematta jottei iho kostu liikaa.

Markkinoilla on erilaisia liimattavia ihosuojia ja hoitavia salisyyli- ja hydrokolloidilaastareita känsien hoitoon. Laastarihoitoa ei suositella diabetesta sairastaville tai vanhuksille eikä sairauksissa, joissa jalkaterän tuntoaisti on alentunut. Varpaan väleihin laastarihoidot eivät sovi, mutta apteekista saatavalla lampaanvillalla ja erilaisilla varvastuilla voidaan edistää tilannetta. Esimerkiksi internetin Terveysportista löydät tietoa jalan ihosuojista ja laastareista, mutta voit toki kysyä tarkempia kysymyksiä jalkaterapeuteilta tai jalkahoitajilta. Apua voit saada myös apteekista.

Jalan virheasentoja ja epänormaalia kävelymallia voidaan kuntouttaa alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin tai jalkaterapeutin ohjannalla sekä harjoittelulla.

Varpaisiin ja päkiään puettavat tuotteet ovat ihoon liimattavia tuotteita turvallisempia ja käytössä edullisempia.

Sarjavalmisteisilla muotoilluilla pohjallisilla tai yksilöllisillä tukipohjallisilla voidaan pehmentää känsään kohdistuvaa painetta pohjallisen pinnan pehmeydellä sekä tasaamaan painetta pohjallisen muodoilla, jottei jalkaterään kohdistuva paine kuormitu epätasaisesti esimerkiksi känsän kohtaan. Motion Control pohjallisissa yhdistyy pinnan pehmeys ja muotoilu. Kyseiset pohjalliset voivat lievittää tilannetta hyvinkin merkittävästi, jos känsä on jalkapohjan alueella. Pohjallinen sopii jalkaan, joka on hieman madaltunut, normaalikaarinen tai korkeakaarinen. Erityisen hyvin se auttaa hieman madaltunutta jalkaterää. Erittäin vaikeisiin jalkaterän ryhdin ongelmiin on syytä hankkia yksilölliset tukipohjalliset.

Vaivaisenluunsuoja voi auttaa, jos känsä on isovarpaan tyvinivelessä tai isovarpaan ja II-varpaan välissä. Apteekista saatava lampaanvillalla voidaan myös erotella varpaita ja sillä ennaltaehkäistään myös hautumilta. Jalkaterapeutilta tai useimmiten jalkahoitajalta saat myös hyviä apuvälineitä varpaiden hautumien hoitoon.

Känsiä ei saa leikellä itse saksilla eikä vuolla jalkahöylällä haavojen syntymisen ja infektiovaaran takia.

Yleensä känsät hoituvat kotikonsteilla tai vähintään ammattilaisen neuvonnan jälkeen. Jalkaterapeutille, jalkahoitajalle tai lääkärille on syytä hakeutua, jos känsä ei ole kevennyshoidoilla ja muilla kotikonsteilla lähtenyt jalasta. Ammattilainen voi ohentaa känsää sopivien erityismetodien avulla. Lisäksi hoitoon kannattaa hakeutua varsinkin, jos teillä on diabetes ja ongelma on varvasvälissä. Infektioiden hoito vaatii käynnin lääkäriin. Toisinaan joudutaan turvautumaan kirurgisiin hoitoihin virheasennon korjaamiseksi tai luisen ulokkeen poistamiseksi.

Motion Control pohjalliset

Motion Control on erinomainen yleispohjallinen. Sopii esimerkiksi plantaarifaskiittiin, tukemaan lievää lattajalkaa, päkiäkipuun, känsäytymien ja neuropaattisen kivun hoitoon ja lievittämään kipua paljon seisomatyötä tekevillä henkilöillä.

Vaivaisenluunsuoja anatominen

Silikoniortoosissa on myös mukana bunionsuoja. Sopii hyvin niille henkilöille, joille tulee kipua kengän hankaamisesta etujalkaan.
Sivustolla jalkaspesialisti.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattilaisen antamaa lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston jalkaspesialisti.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, vaan se on ainoastaan täydentävää tietoa. Apua kuntoutukseen saat esimerkiksi lääkäriltä, alaraajafysioterapiaan erikoistuneelta terapeutilta tai jalkaterapeutilta.
Shopping Cart

Lisätietoa harjoitusvideoista

Tämän tuotteen ostajana voit hankkia pääsyn alaraajafysioterapeutin suunnittelemiin harjoitusvideoihin videoportaalissamme.

Alta otsikkoa klikkaamalla löydät tarkemmat harjoitekohtaiset esittelyt:

Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Mukana lisäharjotteita lattajalkaan, joita voi tehdä tarvittaessa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat yli 20 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Harjoitteilla pyritään edistämään jalan ryhtiä lievässä lattajalassa, mutta osa harjoitteista soveltunee myös merkittävämpään lattajalkaan. Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Mukana lisäharjoitteita lonkalle ja venytyksiä pohkeelle, joita voi tehdä videon opastamissa tilanteissa tarvittaessa.

Alaraajafysioterapian käytäntöihin ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen terapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat noin 20 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Vaikka harjoitteet on valittu erittäin tarkasti ja niissä on pyritty parhaalla mahdollisella tavalla huomioimaan yksilöllisyys, niin ne eivät kuitenkaan saa korvata teille yksilöllisesti ohjattuja harjoitteita. Erityisesti vaikeissa jalan ongelmissa konsultoithan lääkäriä, alaraajafysioterapiaan erikoistunutta terapeuttia tai jalkaterapeuttia.

Harjoitteet on suunniteltu polven nivelrikon kuntoutukseen. Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Videoilla on lihasvoimaharjoitteiden lisäksi erilliset osiot tasapaino- ja liikkuvuusharjoitteille, joita tehdään videoiden ohjeistuksen perusteella vain tarvittaessa.

Voit valita videot vain tiettyjen polven nivelrikon tuotteiden lisänä 24,90€ lisähintaan.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen terapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat noin 30 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Vaikka harjoitteet on valittu erittäin tarkasti ja niissä on pyritty parhaalla mahdollisella tavalla huomioimaan yksilöllisyys, niin ne eivät kuitenkaan saa korvata teille yksilöllisesti ohjattuja harjoitteita. Erityisesti vaikeissa jalan ongelmissa konsultoithan lääkäriä, alaraajafysioterapiaan erikoistunutta terapeuttia tai jalkaterapeuttia.