Vaivaisenluun vaivaamat jalat

Vaivaisenluussa, eli Hallux valguksessa isovarvas on kääntynyt muiden varpaiden suuntaan. Varpaan tyvinivel on usein tässä ponnistustoiminnan häiriössä kivulias ja voi alkaa punoittamaan. Viimeisenä hoitona vaivassa on leikkaus, mutta ensisijaiseksi hoidoksi hallux valgukseen suositellaan konservatiivista hoitoa.

Vaivaisenluun synty

Vaivaisenluu voi olla periytyvää, se voi liittyä pohjelihaksen kireyteen, korkokenkien käyttöön, suippokärkisiin ja liian pieniin jalkineisiin, latuskajalkaisuuteen, poikittaiskaaren heikkouteen tai Mortonin jalkaan, jossa I-varpaan tyvinivel on lähempänä kantapäätä kuin II-varpaan tyvinivel. Toisaalta mikäli lonkasta lähtevä linjaus pettää, jalkaterä voi kääntyä sisään, joka puolestaan altistaa vaivaisenluulle.

Vaivaisenluun hoito

Vaivaisenluun hoidossa kuntoutujat voivat hyötyä pitkittäiskaarta tukevista pohjallisista, varsinkin jos kuntoutujan jalan kaari on alentunut. Pitkittäisen kaaren madaltumalla tarkoitetaan lattajalkaa, mutta joissain lähteissä siitä puhuttaessa käytetään nimeä pes planus tai latuskajalka. Näillä kuntoutujilla pronaatio (nilkan ja jalkaterän kääntyminen sisään) voi olla pitkittynyt ja ensimmäisestä jalkapöydän säteestä voi tulla löysä. Pohjallishoitoa suositellaan lattajalan omaavalle kuntoutujalle myös mahdollisen leikkauksen jälkeen, sillä muutoin virheasento uusiutuu helposti. Aina hallux valgukseen ei kuitenkaan liity lattajalkaisuutta.

Kuntoutujat hyötyvät harjoitteista, lyhytaikaisesti teippauksesta ja venyttelyistä, mutta hoito koostuu myös erilaisista ortoosihoidoista, kuten pohjallisten ja erilaisten ortoosien käytöstä. Vaivaisenluulle erityisesti suunnitelluilla pohjallisilla (Bauerfeind ErgoPad redux hallux) voidaan rajoittaa kivuliaan nivelen liikettä, jolloin kävelystä voi tulla huomattavasti kivuttomampaa. Silikoniortooseilla ja vaivaisenluunauhalla voidaan suoristaa varvasta. Niitä voidaan käyttää konservatiivisena hoitona riippumatta onko kuntoutujalla lattajalkaa vai ei. Öisin voidaan myös käyttää erilaisia yötukia, joilla voidaan lievittää kipua ja muutoinkin tehostaa vaivaisenluun hoitoa. Päkiäkeinullinen ja tarpeeksi suuri jalkine on yksi vaivaisenluun hoidon kulmakivistä.

Silikoniortooseja, hyviä jalkineita ja tarvittaessa pohjallisia suositellaan käyttämään leikkauksen jälkeenkin, jotta leikkauksella aikaansaadusta asennosta tulisi mahdollisimman pysyvä. Virheasento uusii noin 10–20 % leikatuista potilaista.

Jalkineet

Jalkaspesialistin valinnat vaivaisenluun hoidon tueksi

Vaivaisenluun hoitopaketti

Vaivaisenluun hoitopaketti normaalin tai korkeahkon pitkittäiskaaren omaavalle henkilölle.

Vaivaisenluun hoitopaketti lattajalkaan

Hoitopaketti sopii myös normaalin pitkittäisen kaarenomaavalle henkilölle, vaikka pohjallinen ei annakaan suurta tukea pitkittäiselle kaarelle.

Bauefeind ErgoPad redux hallux pohjalliset

Sopii vaivaisenluun hoitoon. Kuntoutujille, joilla on normaalikorkuinen tai korkea jalan pitkittäinen kaari. Jalkaterän ortooseihin perehtynyt ammattilainen voi tarvittaessa myös muokata pohjallista lämmittämällä sitä.

Vaivaisenluunauha

Valittavana on nauha vasempaan tai oikeaan jalkaan. Tuki on erinomainen apuväline vaivaisenluun hoidossa. Voidaan käyttää öisin nukkuessa tai tarpeeksi tilavan jalkineen kanssa päivisin. Nauha vetää isovarvasta suorempaan ja vedon voimakkuutta on mahdollista säätää.

Anatominen Varpaan Erottaja

Pysyy lenkin avulla huomattavasti paremmin paikoillaan verrattuna tavallisiin varpaanerottajiin. Ortoosin käyttö kannattaa aloittaa vähitellen.

Anatominen Vaivaisenluunsuoja

Sopii hyvin niille henkilöille, joille tulee kipua kengän hankaamisesta etujalkaan. Silikoniortooseilla voidaan suoristaa varvasta.

Motion Control Pohjalliset

Motion Control on erinomainen yleispohjallinen, joka sopii vaivaisenluun hoidon tueksi. Pohjallisessa on pieni päkiäpelotti, joka saattaa lievittää päkiän alueen kipua.
×

Ostoskori