Vaivaisenluun vaivaamat jalat
Vaivaisenluussa, eli hallux valguksessa isovarvas on kääntynyt muiden varpaiden suuntaan. Varpaan tyvinivel on usein tässä ponnistustoiminnan häiriössä kivulias ja voi alkaa punoittamaan. Vaiva voi aiheutta kipua myös päkiän alueelle. Kävelyssä isovarpaan ojennus pahentaa mahdollista kipua. Pitkälle edenneessä vaivaisenluussa kipua on myös rasituksen jälkeen levossa. Viimeisenä hoitona vaivassa on leikkaus, mutta ensisijaiseksi hoidoksi hallux valgukseen suositellaan konservatiivista hoitoa.

Vaivaisenluun synty

Vaivaisenluu voi olla periytyvää, se voi liittyä nilkan jäykkyyteen, korkokenkien käyttöön, suippokärkisiin ja liian pieniin jalkineisiin, matalakaarista jalkaterää, poikittaiskaaren heikkouteen tai Mortonin jalkaan, jossa I-varpaan tyvinivel on lähempänä kantapäätä kuin II-varpaan tyvinivel. Ylipainoa, reuma, diabetes, seisomatyö sekä alentunut lihasvoima voi myös kasvattaa riskiä vaivaisenluuhun.


Toisaalta mikäli lonkasta lähtevä linjaus pettää, jalkaterä voi kääntyä sisään, joka puolestaan altistaa vaivaisenluulle. Tällaisessa toimintahäiriössä kuormitus ohjautuu korostuneesti jalkaterän etu- ja sisäosaan ja isovarpaan tyvinivel ei toimi oikealla tavalla kävelyn ponnistuksessa.

Vaivaisenluun hoito

Vaivaisenluulla on taipumuksena pahentua iän myötä, joten ajoissa aloitettu hoito ja tilanteen huomiointi parantaa hoitotulosta huomattavasti. Varsinkin matalakaarista jalkaterää kannattaa harjoittaa, jotta kävellessä tuleva kuormitus jakautuisi paremmin.

Vaivaisenluun hoidossa kuntoutujat voivat hyötyä pitkittäiskaarta tukevista pohjallisista, varsinkin jos kuntoutujan jalan kaari on alentunut. Pitkittäisen kaaren madaltumalla tarkoitetaan lattajalkaa, mutta joissain lähteissä siitä puhuttaessa käytetään nimeä pes planus tai latuskajalka. Näillä kuntoutujilla pronaatio (nilkan ja jalkaterän kääntyminen sisään) voi olla pitkittynyt ja ensimmäisestä jalkapöydän säteestä (ensimmäisen jalkapöytäluun suuntainen säde) voi tulla löysä. Pohjallishoitoa suositellaan lattajalan omaavalle kuntoutujalle myös mahdollisen leikkauksen jälkeen, sillä muutoin virheasento uusiutuu helposti. Aina hallux valgukseen ei kuitenkaan liity lattajalkaisuutta. 

Kuntoutujat hyötyvät lyhytaikaisesti teippauksesta ja venyttelyistä, mutta hoito koostuu myös erilaisista ortoosihoidoista, kuten pohjallisten ja erilaisten ortoosien käytöstä. Vaivaisenluulle erityisesti suunnitelluilla pohjallisilla (Bauerfeind redux hallux tai Hallux rigid pohjalliset) voidaan rajoittaa kivuliaan nivelen liikettä, jolloin kävelystä voi tulla huomattavasti kivuttomampaa. Silikoniortooseilla ja vaivaisenluunauhalla voidaan ohjata varvasta. Dynaamisella vaivaisenluun hoitoon tarkoitetulla ortoosilla voidaan vähentää jonkin verran vaivaisenluun yhteydessä koettua kipua (1). Niitä voidaan käyttää konservatiivisena hoitona riippumatta onko kuntoutujalla lattajalkaa vai ei. Ortooseja käytetään pääasiassa levon aikana, mutta niitä voidaan käyttää myös kävelyn yhteydessä. Öisin voidaan myös käyttää erilaisia yötukia, joilla voidaan lievittää kipua ja muutoinkin tehostaa vaivaisenluun hoitoa. Päkiäkeinullinen ja tarpeeksi suuri jalkine on yksi vaivaisenluun hoidon kulmakivistä.

Silikoniortooseja, hyviä jalkineita ja tarvittaessa pohjallisia suositellaan käyttämään leikkauksen jälkeenkin, jotta leikkauksella aikaansaadusta asennosta tulisi mahdollisimman pysyvä. Virheasento uusii noin 10–20 % leikatuista potilaista.

Jalkineet

Apuvälineitä vaivaisenluun hoidon tueksi

Vaivaisenluun hoitopaketti

Vaivaisenluun hoitopaketti normaalin tai korkeahkon pitkittäiskaaren omaavalle henkilölle. Mukaan Bauerfeind redux hallux pohjalliset, vaivaisenluunauha, anatominen varpaanerottaja, teippausohje ja harjoitusohje​

Vaivaisenluun hoitopaketti lattajalkaan

Hoitopaketti sopii myös normaalin pitkittäisen kaaren omaavalle henkilölle, vaikka pohjallinen ei annakaan suurta tukea pitkittäiselle kaarelle. Mukaan Currex pohjalliset, vaivaisenluunauha, anatominen varpaanerottaja, teippausohje ja harjoitusohje

Bauefeind Ergopad redux hallux pohjalliset

Sopii vaivaisenluun hoitoon. Kuntoutujille, joilla on normaalikorkuinen tai korkea jalan pitkittäinen kaari. Jalkaterän ortooseihin perehtynyt ammattilainen voi tarvittaessa myös muokata pohjallista lämmittämällä sitä.

Vaivaisenluunauha

Valittavana on nauha vasempaan tai oikeaan jalkaan. Tuki on erinomainen apuväline vaivaisenluun hoidossa. Voidaan käyttää öisin nukkuessa tai tarpeeksi tilavan jalkineen kanssa päivisin. Nauha vetää isovarvasta suorempaan ja vedon voimakkuutta on mahdollista säätää.

Motion Control Pohjalliset

Motion Control on erinomainen yleispohjallinen, joka sopii vaivaisenluun hoidon tueksi. Pohjallisessa on pieni päkiäpelotti, joka saattaa lievittää päkiän alueen kipua.

Säädettävä varpaanerottaja vaivaisenluuhun

Pysyy lenkin avulla paremmin paikoillaan verrattuna tavallisiin varpaanerottajiin. Vihreällä sisäkappalella ohjataan asentoa enemmän ja oranssilla vähemmän.

Anatominen Vaivaisenluunsuoja

Sopii hyvin niille henkilöille, joille tulee kipua kengän hankaamisesta etujalkaan. Silikoniortooseilla voidaan suoristaa varvasta.
Vain lääkäri voi tehdä diagnosointia. Lisäapua saat esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneelta terapeutilta tai jalkaterapeutilta.

Lähteitä:

(1.) Plaass, Christian & Karch, Annika & Koch, Armin & Wiederhoeft, Vivien & Ettinger, Sarah & Claassen, Leif & Daniilidis, Kiriakos & Yao, Daiwei & Stukenborg-Colsman, Christina, 2020. Short term results of dynamic splinting for hallux valgus – A prospective randomized study. Foot and Ankle Surgery, 2020, February; 26 (1): 146 – 150.