

Hoito
Alussa on syytä jättää repivimmät ja räjähtävimmät harjoitteet tauolle. Esimerkiksi lentopallossa on paljon nopeita hyppyjä ja akuutissa vaiheessa kovimmat treenit kannattaakin jättää väliin.
Tarvittaessa puututaan toiminnassa ilmeneviin ongelmiin, kuten pakaran, etureiden, pohkeen ja takareiden kontrolliin sekä nilkan liikkuvuuteen. Jos pronaatio on pitkittynyt, niin siihen voidaan puuttua jalkaterän alueen harjoittein, pohjallisin ja jalkineohjauksen avulla. Powerstep Pinnacle Low ja enemmän tukea antavat PowerStep Pinnacle pohjalliset voivat sopia lieviin linjausongelmiin jalkaterän harjoitteiden ohessa.
Reisilihakseen kohdistetut harjoitteet ovat kuitenkin usein tärkeimmässä asemassa. Fysioterapeutit ja jalkaterapeutit hyödyntävätkin usein hyppääjän polvessa mm. isometrisiä, eksentrisiä ja niin kutsuttuja Heavy slow resistance training- harjoitteita. Nousujohteinen harjoittelu voi ollakin tehokkaampaa kuin isometrinen harjoittelu (1). Harjoittelussa voidaan hyödyntää kotiharjoitteita, polven ojennuslaitetta, prässiä sekä myöhemmin kyykkyjä sekä askelkyykkyjä. Harjoittelun täytyy olla kuitenkin varsinkin alussa rauhallista toistonopeudeltaan sekä lepopäiviä on syytä pitää harjoitteiden välillä. Harjoittelussa levon ja rasituksen välinen suhde onkin tärkeä huomioida. Pitkällä tähtäimellä harjoittelu tulee suunnitella sen mukaan mitä jänne normaalissa arjessa ja mahdollisesti harrastettavassa lajissa joutuu kestämään.
Patella strap- tyyppinen polvituki saattaa vähentää jänteeseen tulevaa vetorasitusta. CRX patella polvilumpiotuen avulla treenit saattavat sujua kivuttomammin.
Shockwave- paineaalto voi olla turvallinen vaihtoehtona niille, joille harjoittelu ei tuota odotettuja tuloksia. Leikkaushoitoa voidaan arvioida kuntoutujan kanssa, jos 3–6 kk konservatiivinen hoito (mm. harjoitteet) ei ole tuottanut tuloksia.
Apuvälineet hyppääjän polveen
CRX patella polvilumpiotuki
PowerStep Pinnacle pohjalliset
PowerStep Pinnacle Low pohjalliset


Huom: Oireilu on syytä erottaa esimerkiksi patellofemoraalisesta kivusta, jossa kipukohta on usein ylempänä ja jota toisinaan pitkään polvet koukussa istuminen tai rappuskävely pahentaa. Hyppääjän polvessa kipua on usein syväkyykyssä.
Polven limapussin tulehdus voi oireilla myös lumpioon kiinnittyvän jänteen alueella. Sinding-Larsen-Johanssonin- tauti voi oireilla lapsilla tai toisinaan nuorilla, ketkä harrastavat aktiivisesti liikuntaa. Verrattaessa hyppääjän polveen Osgood-Schlatterin tauti aiheuttaa oiretta jännealueen toiseen päähän, jänteen sääriluuhun kiinnittyvään osaan.
Varaa aikasi fysioterapiaan Vantaalle -
Etäfysioterapiassa voit käydä kotoasi käsin
Hoitoon kannattaa hakeutua, mikäli kipu pitkittyy, liittyy traumaan ja jos jalka ei kestä astumista.
Voit varata ajan Myyrmäen tai Tikkurilan Fysioksen toimipisteeseen, jossa fysioterapeutti voi tutkia jalkasi, arvioida mahdollisen apuvälinetarpeen sekä suunnitella yksilölliset harjoitteet. Voit lukea lisää Myyrmäen ja Tikkurilan apuvälinevarastosta painamalla tästä.
Etäfysioterapiaan varten tarvitset toimivan sähköpostiosoitteen sekä tietokoneen, älypuhelimen tai tabletin.
Lähteitä
(1.) Breda S, Oei, E, Zwerver J, Visser E, Waarsing, E, Krestin & de Vos R. Effectiveness of progressive tendon-loading exercise therapy in patients with patellar tendinopathy: a randomised clinical trial. British Journal of Sports Medicine. 2020: 12. Luettavissa osoitteessa: < http://dx.doi.org/10.1136/bjsports-2020-103403> Luettu 6.3.2021