Yleisin kantapään alueen kipu on plantaarifaskiitti, mutta alueen kivut voivat johtua myös muista ongelmista. 

Plantaarifaskiitin lisäksi kantapään kivut voivat johtua myös muista ongelmista, kuten rasvapatjan kiputiloista, Severin taudista, tarsaalitunnelin oireyhtymästä, tibialis posteriorin toimintahäiriöstä, Baxter’s nerve entrapmentistä tai välillä jopa murtumista.

Rasvapatjan kiputilaan potilaat voivat hyötyä kantapään pehmennyksestä, kuten Motion Control-pohjallisista tai kantapääkupeista. Rasvapatjan kivussa kipu usein sijaitsee lähempänä kantaluun ulkoreunaa kuin sisäreunaa.

Tarsaalitunnelin oireyhtymässä pistelevä tai poltteleva kipu paikallistuu jalkaterän sisäsivulle, riippuen tarkalleen mikä osa hermosta on ärsyyntynyt. Säärihermon alueen oireiluun voi olla syynä myös murtuma. Nilkan murtuman jälkeen ilmenevän säärihermon puristuksen hoidosta suosittelemme konsultoimaan lääkäriä, jalkaterään erikoistunutta fysioterapeuttia tai jalkaterapeuttia. Kantaluu voi oireilla murtuman yhteydessä myös muun kuin säärihermon puristuksen vuoksi. Istuessa kantapään kopauttaminen lattiaan (ainoastaan kantapää osuu alustaan) ei esimerkiksi plantaarifaskiitissa aiheuta kovaa kipua. Mikäli tästä kuitenkin aiheutuu kovaa kipua, niin suosittelemme hakeutumaan lääkäriin.

Säärihermo voi myös oireilla muun syyn vuoksi. Pitkittäiskaarta tukevat pohjalliset (kuten Pronation Control, Novaped Sport, Motion Control ja Currex Med pohjalliset) ovat oleellinen osa hoitoa varsinkin heillä, kenellä pitkittäiskaari on hieman madaltunut. Hermo voi ärsyyntyä pitkittyneen pronaation vuoksi. Lattajalassa harjoitteista saattaa olla hyötyä.

Kantapään kipu johtuu usein plantaarifaskiitista. Videolla kerromme lyhyesti plantaarifaskiitin hoidosta sekä annamme lyhyen ohjauksen yölastojen pukemiseen.

Toisinaan oire voi johtua jopa alaselästä. Alaselkää on syytä epäillä erityisesti, jos kipua on samaan aikaan alaselässä, pakaran alueella, reidessä tai sääressä ja jos selän asennot provosoivat myös jalkaterän oiretta.  

Tibialis posteriorin toimintahäiriö

Tibialis posteriorin toimintahäiriössä takimmaisen säärilihaksen jänne kipuilee. Kipu paikantuu jalkaterän sisäreunalle, lähelle sisempää kehräsluuta, eli ei niinkään jalkapohjan alueelle. Alueella voi olla mm. mikrotraumoja tai repeämiä.

Lihas tukee pitkittäistä jalan kaarta sekä osallistuu myös muihin jalkaterän toimintoihin. Toimintahäiriöön liittyvä yleinen vaiva on pitkittäiskaaren madaltuma.

Tilanteessa tarvitaan tukevia pohjallisia tai toimintahäiriöön suunniteltua nilkkatukea sekä jalkaterän harjoittelua. Tuenta kannattaa aloittaa tarpeeksi ajoissa ettei tilanne ehdi edetä liian pitkälle. Tibialis posteriorin toimintahäiriön kuntoutuksessa käytetään mm. kauttamme tilattavaa Aircast Airlift PTTD nilkkatukea.

Baxter’s nerve entrapment

Syyt ja oireet

Oireet ovat hyvin saman tyyppiset kuin plantaarifaskiitissa ja nämä kaksi vaivaa sekoitetaan helposti toisiinsa. Verrattuna plantaarifaskiittiin, oireet sijoittuvat hieman sisempänä ja taaempana jalkaterää. Kokeiltaessa jalkaterää kipu voi paikantua abduktor halluciksen kiinnityskohdan alueelle. Toisaalta Baxter’s nerve entrapmentissa voi ilmentyä tunnottomuutta, polttavaa kipua ja pistelyä jalkapohjaan. Kipualue on tarsal tunnel syndomeen verrattaessa hieman pidemmällä Baxter’s nerve entrapmentissa, jossa lateraalinen hermo on puristuksessa. Tarsal Tunnel syndromessa ahtaus on hieman korkeammalla kuin tässä oireessa.  

Plantaarifaskiitille ominaista kipua erityisesti aamulla ensimmäisen askeleen yhteydessä ei havaita. Kipu pahenee rasituksessa.

Jalkaterän aiempi leikkaus ja ylipaino voi lisätä riskiä Baxter’s nerve entrapmentiin. Jalkaterän pitkittäiskaaren madaltuminen/ latuskajalkaisuus, jalkaterän etuosan valgus sekä alentunut nilkan dorsifleksio voi lisätä riskiä oireeseen.

Plantaarifaskiittia voi kuitenkin olla tämän jalan oireen kanssa samaan aikaan. Plantaarifaskiitin oireet voivat ylläpitää Baxter’s nerve entrapmentia.

Hermo voi olla esimerkiksi puristuksissa abduktor hallucis guadratus plantaen alueella. Alueen tulehdus lisää riskiä ko. oireeseen.

Tutkiminen

Epäiltäessä tätä jalan oiretta suosittelemme hakeutumaan ammattilaisen arvioon.

Toisinaan Tinel’s signissä voi ilmetä oiretta. Suoran jalan nostossa saatetaan pystyä erottelemaan alueen oireita. Passiivinen eversio ja abduktio saattaa aiheuttaa kipua. Palpoinnilla voidaan löytää paikallinen ja mahdollisesti säteilevä oire. Pikkuvarpaan abduktio voi olla heikentynyt tilassa.

Pitkittyneissä tapauksissa magneettitutkimuksella saatetaan saada lisätietoa oireilun syystä. Paikallista injektiota voidaan myös kroonisissa tapauksissa kokeilla erotusdiagnostiikallisista syistä esimerkiksi puoli vuotta kestäneissä tapauksissa.

Hoito

Hoito on varsin saman tyyppistä kuin plantaarifaskiitissa.

Teippauksesta saattaa olla hyötyä ja mikäli alueella on turvotusta, niin sitä voidaan osaltaan hoitaa kylmällä. Pohjallisten ei pidä olla liian kovat, sillä hermo voi olla puristuksissa myös jalan ja pohjallisen välissä. Toisaalta dynaamisemmalla pohjallisella voidaan hoitaa pitkittynyttä pronaatiota ja sitä kautta Baxter’s nerve entrapmentia. Esimerkiksi Pronation Control, Currex Low Arch tai Currex Med Arch pohjalliset voivat toimia hyvin ko. vaivassa.

Mahdollisuuksien mukaan voidaan pitää lepoa tilannetta provosoivista asioista, kuten pitkään jaloilla olosta. Emme kuitenkaan suosittele pitkäaikaista lepoa.

Mikäli rankemmat harjoitteet aiheuttavat kipua, niin voidaan tehdä isometrisiä jalkaterän ryhtiä parantavia harjoitteita. Jos nilkassa on dorsifleksion vajausta, niin suosittelemme venyttelyä. Jalkaterän manuaalisia käsittelyjä voidaan kokeilla Baxter’s nerve entrapmentissa.

Tila vastaa huonommin harjoitteisiin kuin plantaarifaskiitti. Erittäin pitkittyneissä tapauksissa voidaan harkita leikkausta, vaikka sen tehosta ei ole täyttä varmuutta. Oireita voidaan kuitenkin vähintään lievittää ja usein poistaa monella tavalla.

Akilleksen kiinnityskohdan alueen kipu voi liittyä esimerkiksi Severin tautiin, Haglundin kantapäähän tai akilleksen limapussin tulehdukseen. Severin taudissa akilleksen kiinnityskohdan lisäksi kantapään takaosa voi oireilla. Kovaa rasitusta on syytä väliaikaisesti välttää. Venyttelystä, harjoitteista, pohjallisista, yölastasta tai lyhytaikaisesta kantakorotuksen käytöstä saattaa olla hyötyä. Haglundin kantapäässä on tärkeää, ettei kengän kantaosa hankaa aluetta. Sama pätee usein myös Severin tautiin sekä akilleksen limapussin tulehdukseen. Suosittelemme käyntiä ammattilaisen vastaanotolla.

Hoitovinkit kantapään alueen kipuun:

Motion Control pohjalliset

Motion Control pohjallisilla tuet pitkittäistä jalkaterän kaarta. Päällysmateriaalin pehmeys vähentää mm. kantapään alueen kipua

Novaped Sports lattajalan pohjalliset

Novaped Sports lattajalan pohjallinen sopii tukemaan lievää lattajalkaa. Tuotteeseen on yhdistetty yksilöllisistä pohjallisista tuttu kantaluun sisäsyrjän kiilaus

Kantapääkuppi

Kantapääkuppi pehmentää kantapäälle tulevaa painetta. Sopii mm. kantapään rasvapatjan ongelmiin

Dorsal Night Splint yölasta

Erinomainen yölasta mm. plantaarifaskiittiin tai Severin tautiin. Käyttö varsinkin, jos aamulla ensimmäisen askeleen yhteydessä erityisesti kipua

Varaa aikasi fysioterapiaan Vantaalle tai etäfysioterapiaan

Hoitoon kannattaa hakeutua, mikäli kipu pitkittyy, liittyy traumaan ja jos jalka ei kestä astumista.

Voit varata ajan Myyrmäen tai Tikkurilan Fysios Mehiläisen toimipisteeseen, jossa fysioterapeutti voi tutkia jalkasi, arvioida mahdollisen apuvälinetarpeen sekä suunnitella yksilölliset harjoitteet. Voit lukea lisää Myyrmäen ja Tikkurilan apuvälinevarastosta painamalla tästä. Voit varata käynnin Myyrmäkeen myös soittamalla Mehiläisen ajanvaraukseen numeroon 010 414 00. Kerro varatessasi aikaa, että haluat ajan fysioterapeutti Antti Mässelille tai Anniina Meriläiselle.

Etäfysioterapiaan varten tarvitset toimivan sähköpostiosoitteen sekä, tietokoneen, älypuhelimen tai tabletin. 

Sivuston jalkaspesialisti.fi sisältö on ainoastaan täydentävää tietoa ja hoidon perustan suunnittelee kuntoutujan tavannut terveydenhuollon ammattilainen. Apua kuntoutukseen saat esimerkiksi lääkäriltä (mm. diagnosointi), alaraajafysioterapiaan erikoistuneelta terapeutilta tai jalkaterapeutilta.

Shopping Cart

Lisätietoa harjoitusohjeista

Tämän tuotteen ostaja voi hankkia pääsyn alaraajafysioterapeutin suunnittelemiin harjoitusvideoihin videoportaalissamme tai kirjalliset oirespesifit ohjeet tilauksensa mukaan. Valittavissa olevat harjoitusvideot ja kirjalliset harjoitusohjeet vaihtelevat tuotekohtaisesti.

Alta otsikko klikkaamalla löydät tarkemmat harjoitekohtaiset esittelyt:

Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Mukana lisäharjotteita lattajalkaan, joita voi tehdä tarvittaessa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat yli 20 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Harjoitteilla pyritään edistämään jalan ryhtiä lievässä lattajalassa, mutta osa harjoitteista soveltunee myös merkittävämpään lattajalkaan. Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Mukana lisäharjoitteita lonkalle ja venytyksiä pohkeelle, joita voi tehdä videon opastamissa tilanteissa tarvittaessa.

Alaraajafysioterapian käytäntöihin ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen terapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat noin 20 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Vaikka harjoitteet on valittu erittäin tarkasti ja niissä on pyritty parhaalla mahdollisella tavalla huomioimaan yksilöllisyys, niin ne eivät kuitenkaan saa korvata teille yksilöllisesti ohjattuja harjoitteita. Erityisesti vaikeissa jalan ongelmissa konsultoithan lääkäriä, alaraajafysioterapiaan erikoistunutta terapeuttia tai jalkaterapeuttia.

Harjoitteet on suunniteltu polven nivelrikon kuntoutukseen. Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Videoilla on lihasvoimaharjoitteiden lisäksi erilliset osiot tasapaino- ja liikkuvuusharjoitteille, joita tehdään videoiden ohjeistuksen perusteella vain tarvittaessa.

Voit valita videot vain tiettyjen polven nivelrikon tuotteiden lisänä 24,90€ lisähintaan.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen terapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat noin 30 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Vaikka harjoitteet on valittu erittäin tarkasti ja niissä on pyritty parhaalla mahdollisella tavalla huomioimaan yksilöllisyys, niin ne eivät kuitenkaan saa korvata teille yksilöllisesti ohjattuja harjoitteita. Erityisesti vaikeissa jalan ongelmissa konsultoithan lääkäriä, alaraajafysioterapiaan erikoistunutta terapeuttia tai jalkaterapeuttia.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään parantamaan jalkaterän toimintaa ja ryhtiä. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa. Harjoitteita ei suositella korkean jalkaholvin omaaville tai vaikeista jalkaterän ongelmista kärsiville asiakkaille.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua plantaarifaskiitissa sekä lisäämään sen kuormituskestävyyttä. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa. Monipuolisemmat ja tarkasti kuvatut ohjeet plantaarifaskiittiin saat ostamalla plantaarifaskiitin videoidut harjoitusohjeet verkkokaupastamme.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua päkiän kivussa. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua hallux rigiduksessa sekä lisäämään jalan toimintakykyä. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua akillesjänteen tendinopatiassa (1,5cm – 8cm kiinnityskohdasta ilmenevä kipu) sekä lisäämään jalan kuormituskestävyyttä.

Harjoitteet etenevät nousujohteisesti ja niissä on huomioitu jalan kivun voimakkuus. Tarvittaessa ohje aloitetaan isometrisistä harjoitteista, jonka jälkeen siirrytään eksentrisiin harjoitteisiin sekä muun muassa niin sanottuihin heavy slow harjoitteisiin.

Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa. Jos kipu jatkuu vaikka käytätte tukea ja noudatatte harjoitusohjetta, niin suosittelemme hakeutumista fysioterapeutin tai jalkaterapeutin vastaanotolle.

Tutkittuun tietoon, käytännön kokemuksiin ja erityisesti alaraajafysioterapian käytänteisiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua vaivaisenluussa sekä lisäämään jalan toimintakykyä. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään lisäämään jalan toimintakykyä nilkan nyrjähdyksen jälkeen sekä vähentämään riskiä uuteen nilkan nyrjähdykseen. Harjoitetaso etenee huomioiden, kuinka kauan nilkan nyrjähdyksestä on mennyt aikaa ja millaisia oireita jalassa on. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään lisäämään jalan toimintakykyä nilkan nyrjähdyksen jälkeen sekä vähentämään riskiä uuteen nilkan nyrjähdykseen. Harjoitetaso etenee huomioiden, kuinka kauan nilkan nyrjähdyksestä on mennyt aikaa ja mikä on vamman aste. Harjoitteet kuvataan esimerkkien avulla ja ohjeissa on eri variaatiot harjoitteille huomioiden liikunnallisesti aktiiviset ja ei niin aktiiviset yksilöt. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.