Yleisin kantapään alueen kipu on plantaarifaskiitti, mutta alueen kivut voivat johtua myös muista ongelmista. 

Plantaarifaskiitin lisäksi kantapään kivut voivat johtua myös muista ongelmista, kuten rasvapatjan kiputiloista, Sevérin taudista, tarsaalitunnelin oireyhtymästä, tibialis posteriorin toimintahäiriöstä, Baxter’s nerve entrapmentistä tai välillä jopa murtumista.

Rasvapatjan kiputilaan potilaat voivat hyötyä kantapään pehmennyksestä, kuten Motion Control-pohjallisista tai kantapääkupeista. Rasvapatjan kivussa kipu usein sijaitsee lähempänä kantaluun ulkoreunaa kuin sisäreunaa.

Tarsaalitunnelin oireyhtymässä pistelevä tai poltteleva kipu paikallistuu jalkaterän sisäsivulle, riippuen tarkalleen mikä osa hermosta on ärsyyntynyt. Säärihermon alueen oireiluun voi olla syynä myös murtuma. Nilkan murtuman jälkeen ilmenevän säärihermon puristuksen hoidosta suosittelemme konsultoimaan lääkäriä, jalkaterään erikoistunutta fysioterapeuttia tai jalkaterapeuttia. Kantaluu voi oireilla murtuman yhteydessä myös muun kuin säärihermon puristuksen vuoksi. Istuessa kantapään kopauttaminen lattiaan (ainoastaan kantapää osuu alustaan) ei esimerkiksi plantaarifaskiitissa aiheuta kovaa kipua. Mikäli tästä kuitenkin aiheutuu kovaa kipua, niin suosittelemme hakeutumaan lääkäriin.

Säärihermo voi myös oireilla muun syyn vuoksi. Pitkittäiskaarta tukevat pohjalliset (kuten PowerStep Pinnacle Low tai PowerStep Pinnacle) ovat oleellinen osa hoitoa varsinkin heillä, kenellä pitkittäiskaari on hieman madaltunut. Hermo voi ärsyyntyä pitkittyneen pronaation vuoksi. Lattajalassa harjoitteista saattaa olla hyötyä. 

Toisinaan oire voi johtua jopa alaselästä. Alaselkää on syytä epäillä erityisesti, jos kipua on samaan aikaan alaselässä, pakaran alueella, reidessä tai sääressä ja jos selän asennot provosoivat myös jalkaterän oiretta.  

Tibialis posteriorin toimintahäiriö

Tibialis posteriorin toimintahäiriössä takimmaisen säärilihaksen jänne kipuilee. Kipu paikantuu jalkaterän sisäreunalle, lähelle sisempää kehräsluuta, eli ei niinkään jalkapohjan alueelle. Alueella voi olla mm. mikrotraumoja tai repeämiä.

Lihas tukee pitkittäistä jalan kaarta sekä osallistuu myös muihin jalkaterän toimintoihin. Toimintahäiriöön liittyvä yleinen vaiva on pitkittäiskaaren madaltuma.

Tilanteessa tarvitaan tukevia pohjallisia tai toimintahäiriöön suunniteltua nilkkatukea sekä jalkaterän harjoittelua. Tuenta kannattaa aloittaa tarpeeksi ajoissa ettei tilanne ehdi edetä liian pitkälle. Tibialis posteriorin toimintahäiriön kuntoutuksessa käytetään mm. kauttamme tilattavaa Aircast Airlift PTTD nilkkatukea.

Baxter’s nerve entrapment

Syyt ja oireet

Oireet ovat hyvin saman tyyppiset kuin plantaarifaskiitissa ja nämä kaksi vaivaa sekoitetaan helposti toisiinsa. Verrattuna plantaarifaskiittiin, oireet sijoittuvat hieman sisempänä ja taaempana jalkaterää. Kokeiltaessa jalkaterää kipu voi paikantua abduktor halluciksen kiinnityskohdan alueelle. Toisaalta Baxter’s nerve entrapmentissa voi ilmentyä tunnottomuutta, polttavaa kipua ja pistelyä jalkapohjaan. Kipualue on tarsal tunnel syndomeen verrattaessa hieman pidemmällä Baxter’s nerve entrapmentissa, jossa lateraalinen hermo on puristuksessa. Tarsal Tunnel syndromessa ahtaus on hieman korkeammalla kuin tässä oireessa.  

Plantaarifaskiitille ominaista kipua erityisesti aamulla ensimmäisen askeleen yhteydessä ei havaita. Kipu pahenee rasituksessa.

Jalkaterän aiempi leikkaus ja ylipaino voi lisätä riskiä Baxter’s nerve entrapmentiin. Jalkaterän pitkittäiskaaren madaltuminen/ latuskajalkaisuus, jalkaterän etuosan valgus sekä alentunut nilkan dorsifleksio voi lisätä riskiä oireeseen.

Plantaarifaskiittia voi kuitenkin olla tämän jalan oireen kanssa samaan aikaan. Plantaarifaskiitin oireet voivat ylläpitää Baxter’s nerve entrapmentia.

Hermo voi olla esimerkiksi puristuksissa abduktor hallucis guadratus plantaen alueella. Alueen tulehdus lisää riskiä ko. oireeseen.

Tutkiminen

Epäiltäessä tätä jalan oiretta suosittelemme hakeutumaan ammattilaisen arvioon.

Toisinaan Tinel’s signissä voi ilmetä oiretta. Suoran jalan nostossa saatetaan pystyä erottelemaan alueen oireita. Passiivinen eversio ja abduktio saattaa aiheuttaa kipua. Palpoinnilla voidaan löytää paikallinen ja mahdollisesti säteilevä oire. Pikkuvarpaan abduktio voi olla heikentynyt tilassa.

Pitkittyneissä tapauksissa magneettitutkimuksella saatetaan saada lisätietoa oireilun syystä. Paikallista injektiota voidaan myös kroonisissa tapauksissa kokeilla erotusdiagnostiikallisista syistä esimerkiksi puoli vuotta kestäneissä tapauksissa.

Hoito

Hoito on varsin saman tyyppistä kuin plantaarifaskiitissa.

Teippauksesta saattaa olla hyötyä ja mikäli alueella on turvotusta, niin sitä voidaan osaltaan hoitaa kylmällä. Pohjallisten ei pidä olla liian kovat, sillä hermo voi olla puristuksissa myös jalan ja pohjallisen välissä. Toisaalta dynaamisemmalla pohjallisella voidaan hoitaa pitkittynyttä pronaatiota ja sitä kautta Baxter’s nerve entrapmentia. Esimerkiksi Currex Low Arch tai Currex Med Arch pohjalliset voivat toimia hyvin ko. vaivassa.

Mahdollisuuksien mukaan voidaan pitää lepoa tilannetta provosoivista asioista, kuten pitkään jaloilla olosta. Emme kuitenkaan suosittele pitkäaikaista lepoa.

Mikäli rankemmat harjoitteet aiheuttavat kipua, niin voidaan tehdä isometrisiä jalkaterän ryhtiä parantavia harjoitteita. Jos nilkassa on dorsifleksion vajausta, niin suosittelemme venyttelyä. Jalkaterän manuaalisia käsittelyjä voidaan kokeilla Baxter’s nerve entrapmentissa.

Tila vastaa huonommin harjoitteisiin kuin plantaarifaskiitti. Erittäin pitkittyneissä tapauksissa voidaan harkita leikkausta, vaikka sen tehosta ei ole täyttä varmuutta. Oireita voidaan kuitenkin vähintään lievittää ja usein poistaa monella tavalla.

Akilleksen kiinnityskohdan alueen kipu voi liittyä esimerkiksi Severin tautiin, Haglundin kantapäähän tai akilleksen limapussin tulehdukseen. Severin taudissa akilleksen kiinnityskohdan lisäksi kantapään takaosa voi oireilla. Kovaa rasitusta on syytä väliaikaisesti välttää. Venyttelystä, harjoitteista, pohjallisista, yölastasta tai lyhytaikaisesta kantakorotuksen käytöstä saattaa olla hyötyä. Haglundin kantapäässä on tärkeää, ettei kengän kantaosa hankaa aluetta. Sama pätee usein myös Severin tautiin sekä akilleksen limapussin tulehdukseen. Suosittelemme käyntiä ammattilaisen vastaanotolla.

Hoitovinkit kantapään alueen kipuun:

ProStep Pinnacle Low pohjalliset

Dynaaminen, mutta kohtalaisen napakka tuenta jalkaan, jonka pitkittäinen kaari on hieman alentunut. Tutustu myös PowerStep Pinnacle pohjallisiin, jotka sopivat normaalikaariseen jalkaan

Motion Control pohjalliset

Motion Control pohjallisilla tuet pitkittäistä jalkaterän kaarta. Päällysmateriaalin pehmeys vähentää mm. kantapään alueen kipua

Kantapääkuppi

Kantapääkuppi pehmentää kantapäälle tulevaa painetta. Sopii mm. kantapään rasvapatjan ongelmiin

Dorsal Night Splint yölasta

Erinomainen yölasta mm. plantaarifaskiittiin tai Severin tautiin. Käyttö varsinkin, jos aamulla ensimmäisen askeleen yhteydessä erityisesti kipua
Sivuston jalkaspesialisti.fi sisältö on ainoastaan täydentävää tietoa ja hoidon perustan suunnittelee kuntoutujan tavannut terveydenhuollon ammattilainen. Apua kuntoutukseen saat esimerkiksi lääkäriltä (mm. diagnosointi), alaraajafysioterapiaan erikoistuneelta terapeutilta tai jalkaterapeutilta.