Yleisin kantapään alueen kipu on plantaarifaskiitti, mutta alueen kivut voivat johtua myös muista ongelmista. 

Plantaarifaskiitin lisäksi kantapään kivut voivat johtua myös muista ongelmista, kuten rasvapatjan kiputiloista, Sevérin taudista, tarsaalitunnelin oireyhtymästä, tibialis posterior oireyhtymästä tai välillä jopa murtumista.

Rasvapatjan kiputilaan potilaat voivat hyötyä kantapään pehmennyksestä, kuten Motion Control-pohjallisista tai kantapääkupeista.

Tarsaalitunnelin oireyhtymässä pistelevä tai poltteleva kipu paikallistuu jalkaterän sisäsivulle, riippuen tarkalleen mikä osa hermosta on ärsyyntynyt. Säärihermon alueen oireiluun voi olla syynä myös murtuma. Nilkan murtuman jälkeen ilmenevän säärihermon puristuksen hoidosta suosittelemme konsultoimaan lääkäriä, jalkaterään erikoistunutta fysioterapeuttia tai jalkaterapeuttia. Säärihermo voi myös oireilla muun syyn vuoksi. Pitkittäiskaarta tukevat pohjalliset (kuten Currex Low Arch tai Currex Med Arch) ovat oleellinen osa hoitoa varsinkin heillä, kenellä pitkittäiskaari on hieman madaltunut. Hermo voi ärsyyntyä pitkittyneen pronaation vuoksi. Lisäksi harjoitteista saattaa olla hyötyä. 

Tibialis posterior oireyhtymässä takimmaisen säärilihaksen jänne kipuilee. Kipu paikantuu jalkaterän sisäreunalle, lähelle sisempää kehräsluuta, eli ei niinkään jalkapohjan alueelle. Alueella voi olla mm. mikrotraumoja tai repeämiä. Lihas tukee pitkittäistä jalan kaarta sekä osallistuu myös muihin jalkaterän toimintoihin. Toimintahäiriöön liittyvä yleinen vaiva on pitkittäiskaaren madaltuma. Yleensä tilanteessa tarvitaan yksilöllisiä tukevia tukipohjallisia sekä yksisilöllisesti suunniteltua jalkaterän harjoittelua. Tuenta kannattaa aloittaa tarpeeksi ajoissa ettei tilanne ehdi edetä liian pitkälle. Emme suosittele tässä tapauksessa kauttamme hankittavia pohjallisia.

Akilleksen kiinnityskohdan alueen kipu voi liittyä esimerkiksi Severin tautiin, Haglundin kantapäähän tai akilleksen limapussin tulehdukseen. Severin taudissa akilleksen kiinnityskohdan lisäksi kantapään takaosa voi oireilla. Kovaa rasitusta on syytä väliaikaisesti välttää. Venyttelystä, harjoitteista, pohjallisista, yölastasta tai lyhytaikaisesta kantakorotuksen käytöstä saattaa olla hyötyä. Haglundin kantapäässä on tärkeää, ettei kengän kantaosa hankaa aluetta. Sama pätee usein myös Severin tautiin sekä akilleksen limapussin tulehdukseen. Suosittelemme käyntiä ammattilaisen vastaanotolla.

Hoitovinkit kantapään alueen kipuun:

Currex Med Arch pohjalliset

Dynaamisilla Currex Med Arch pohjallisilla tuet kevyesti pitkittäistä jalkaterän kaarta

Motion Control pohjalliset

Motion Control pohjallisilla tuet pitkittäistä jalkaterän kaarta. Päällysmateriaalin pehmeys vähentää mm. kantapään alueen kipua

Kantapääkuppi

Kantapääkuppi pehmentää kantapäälle tulevaa painetta. Sopii mm. kantapään rasvapatjan ongelmiin

Dorsal Night Splint yölasta

Erinomainen yölasta mm. plantaarifaskiittiin tai Severin tautiin. Käyttö varsinkin, jos aamulla ensimmäisen askeleen yhteydessä erityisesti kipua
Sivuston jalkaspesialisti.fi sisältö on ainoastaan täydentävää tietoa ja hoidon perustan suunnittelee kuntoutujan tavannut terveydenhuollon ammattilainen. Apua kuntoutukseen saat esimerkiksi lääkäriltä (mm. diagnosointi), alaraajafysioterapiaan erikoistuneelta terapeutilta tai jalkaterapeutilta.