Jalkapöydänluiden murtumia voi aiheuttaa esimerkiksi pitkäaikainen rasitus, kuten juokseminen, kävely kovalla alustalla tai hyppylajit. Toisinaan murtuma ilmenee ilman voimakasta rasitusta. Murtuman voi aiheuttaa lisäksi vääntyminen tai jalkapöytään tuleva isku. Toinen tai kolmas jalkapöydän luu on tyypillinen paikka murtumalle.

Jalkapöydänluiden murtuman tunnistaminen

Jalkapöydän päälle saattaa tulla paikallista turvotusta ja luu voi olla painettaessa arempi kuin viereiset jalkapöydän luut. Aluksi kipu ilmenee vain rasituksessa, mutta myöhemmin myös levossakin. Varaaminen jalalle voi olla erittäin kivuliasta ja kävely voi olla erittäin haastavaa. Epäiltäessä jalkapöydän murtumaa on suositeltavaa käydä lääkärissä, varsinkin jos kipu on jatkunut useita päiviä ja se vaivaa myös levossa. Normaalisti yhden jalkapöydän luun murtuma paranee välttämällä rasitusta ja tarvittavilla lääkärin määräämillä kevennyshoidoilla noin 2–4 viikon aikana.

Jalkaterän murtuma ei suoranaisesti kuulu metatarsalgiaan. Diagnoosin voi tehdä vain lääkäri. 

Ehkäisyssä saattaa auttaa hyvän iskunvaimennuksen omaava jalkine ja pohjallinen. Matalakaarista jalkaa kannattaa harjoittaa ja akilleskireyksiin on syytä kiinnittää huomiota.

Jalkapöydänluiden murtumien hoito

Hoidossa pääasiallisia asioita ovat rasituksen vähentäminen ja kivuliaan raajan kuormituksen keventäminen. Tämä onnistuu esimerkiksi kyynärsauvojen ja jäykkäpohjaisen kengän avulla. Hoitokengissä on useimmiten päkiäkeinu. Mikäli jalkapöydänluiden murtumia on useita, jalka joudutaan todennäköisesti kipsaamaan. Dynaamisesta Currex Low Arch pohjallisesta saattaa olla erittäin suurtakin hyötyä ongelman pidentyessä, mutta suosittelemme konsultoimaan ammattilaista ennen pohjalliseen käyttöönottoa. Pohjallisen vähentäessä pitkittyneen pronaation mukanaan tuomaa jalkapöydänluiden liikettä kävellessä luut voivat parantua nopeammin. Veneluun (naviculare) murtumaan varsinkin ei dynaamiset pohjalliset saattavat olla huono vaihtoehto. Toisinaan tarvitaan yksilöllisiä ratkaisuja. Mikäli murtuneen jalan jalkineessa on pohjallinen ja sen käytöstä ei ole apua, niin sen käyttö on syytä lopettaa.

 

Currex Med Arch pohjalliset

Dynaamisen Currex pohjallisen avulla tasaat jalkaterälle tulevaa painetta.

Sivustolla jalkaspesialisti.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattilaisen antamaa lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston jalkaspesialisti.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, vaan se on ainoastaan täydentävää tietoa. Vain lääkäri voi tehdä diagnosointia. Apua kuntoutukseen saat esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneelta terapeutilta tai jalkaterapeutilta.