Sesamluut sijaitsevat isovarpaan tyvinivelen juuren alla päkiän alueella. Luiden tehtävänä on polvilumpion tapaan lisätä alueen vipuvoimaa. Ärtyessään jalkapohjaa kosketettaessa luut voivat olla kipeitä, isovarpaan liikuttelu voi aiheuttaa kipua, turvotusta voi esiintyä ja alueen arkuus voi haitata merkittävästi kävelyä.

Sesamluiden kivun paikallistaminen

Alue voi ärsyyntyä voimakkaan ponnistuksen ja venytyksen yhteydessä, joten esimerkiksi juoksijoilla ja balettitanssijoilla oiretta tavataan muuta väestöä enemmän. Ylipronatoivassa tai erittäin korkeakaarisessa jalkaterässä kuormitus voi tulla sesamluille eri tavalla kuin normaalikaarisessa jalkaterässä. Sesamluuhun liittyvä lihas voi olla kireä, joka myös altistaa kiputilalle. Hoikilla ihmisillä ei toisaalta aina ole tarpeeksi kudosta suojelemassa arkoja luita.

Mikäli jänne on ärsyyntynyt, kipu ilmaantuu vähitellen. Sesamluiden murtumassa kipu tuntuu välittömästi.

Sesamluiden kivun hoito

Jänteen vammassa hoito on yleensä konservatiivinen, eli tilaan pyritään vaikuttamaan muun muassa levon, kylmän ja pohjallisten avulla. Lisäksi korkokenkiä ei ole syytä käyttää ja varpailla oloa kannattaa välttää. Tulehduskipulääkkeen käyttöä kannattaa myös harkita. Motion Control pohjallisten avulla kivuliaita sesamluita voidaan keventää. Jotkut kuntoutujat ovat jopa tehneet pohjallisen alle luun kohdalle ja siitä noin 1cm eteen päin noin 4 millin syvyisen aukon, jolloin luuhun kohdistuva paine kevenee. Juoksijat ja korkeakaarisen jalan omaavat henkilöt voivat hyötyä Currex Med Arch pohjallisista ja mahdollisisti siihen yhdistetystä päkiäpelotista, jolla painetta tasoitetaan poispäin sesamluista. Kovaan kipuun Hallux Rigid pohjalliset saattavat tuoda helpotusta, sillä sen avulla isovarpaan liikettä voidaan vähentää. Mikäli isovarvas on ohjeutunut selkeästi kohti muita luita, niin sesamluut ovat saattaneet ohjautua pois luonnolliselta paikaltaa. Tähän voidaan saada apua esimerkiksi silikonisista varvastuista tai teippauksista.

Mikäli vaiva kevennyshoidoista ja levosta huolimatta ei parane, on syytä hakeutua lääkärin, jalkaterapeutin tai jalkaterään erikoistuneen fysioterapeutin vastaanotolle.

Sesamluun murtuman hoito muistuttaa osittain jänteen ärsytyksen hoitoa. Lisäksi jäykkäpohjainen kenkä ja tarvittaessa Hallux Rigid pohjallinen vie painetta tehokkaammin pois sesamluilta. Hallux rigid pohjalliset toimivat varsinkin, jos kävellessä varpaiden tyvinivelestä tuleva liike (aiheuttaa jänteen alueen venytyksen) aiheuttaa kipua. Epäiltäessä murtumaa lääkäriin on syytä hakeutua, varsinkin jos kipua ilmenee myös levossa. Leikkausta voidaan harkita, jos kipu ei poistu konservatiivisista hoidoista huolimatta.

Jalkaterapeutti tai fysioterapeutti voi ohjata jänteen venytyksiä, antaa ohjantaa kävelyn linjauksiin, teipata varvasta alaspäin ja suunnitella yhdessä kuntoutujan kanssa mahdollisia apuvälinehoitoja. Mikäli sarjavalmisteisista apuvälineistä ei saada riittävää apua, niin voidaan harkita myös yksilöllisesti tehtyjä ratkaisuja.

Jalkaspesialistin valinnat sesamluiden kivun hoitoon

Päkiän alueen kivun hoitopaketti

Hoitopaketti sisältää Currex Med Arch pohjalliset, 4kpl nahkapäällysteisiä päkiäpelotteja, jalkaterän harjoitusohjelma

Motion Control pohjalliset

Motion Control on erinomainen yleispohjallinen. Sopii esimerkiksi plantaarifaskiittiin, tukemaan lievää lattajalkaa, päkiäkipuun, känsäytymien ja neuropaattisen kivun hoitoon ja lievittämään kipua paljon seisomatyötä tekevillä henkilöillä.
Shopping Cart

Lisätietoa harjoitusvideoista

Tämän tuotteen ostajana voit hankkia pääsyn alaraajafysioterapeutin suunnittelemiin harjoitusvideoihin videoportaalissamme.

Alta otsikkoa klikkaamalla löydät tarkemmat harjoitekohtaiset esittelyt:

Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Mukana lisäharjotteita lattajalkaan, joita voi tehdä tarvittaessa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat yli 20 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Harjoitteilla pyritään edistämään jalan ryhtiä lievässä lattajalassa, mutta osa harjoitteista soveltunee myös merkittävämpään lattajalkaan. Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Mukana lisäharjoitteita lonkalle ja venytyksiä pohkeelle, joita voi tehdä videon opastamissa tilanteissa tarvittaessa.

Alaraajafysioterapian käytäntöihin ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen terapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat noin 20 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Vaikka harjoitteet on valittu erittäin tarkasti ja niissä on pyritty parhaalla mahdollisella tavalla huomioimaan yksilöllisyys, niin ne eivät kuitenkaan saa korvata teille yksilöllisesti ohjattuja harjoitteita. Erityisesti vaikeissa jalan ongelmissa konsultoithan lääkäriä, alaraajafysioterapiaan erikoistunutta terapeuttia tai jalkaterapeuttia.