Sesamluut sijaitsevat isovarpaan tyvinivelen juuren alla päkiän alueella. Luiden tehtävänä on polvilumpion tapaan lisätä alueen vipuvoimaa. Ärtyessään jalkapohjaa kosketettaessa luut voivat olla kipeitä, isovarpaan liikuttelu voi aiheuttaa kipua, turvotusta voi esiintyä ja alueen arkuus voi haitata merkittävästi kävelyä.

Sesamluiden kivun paikallistaminen

Alue voi ärsyyntyä voimakkaan ponnistuksen ja venytyksen yhteydessä, joten esimerkiksi juoksijoilla ja balettitanssijoilla oiretta tavataan muuta väestöä enemmän. Ylipronatoivassa tai erittäin korkeakaarisessa jalkaterässä kuormitus voi tulla sesamluille eri tavalla kuin normaalikaarisessa jalkaterässä. Sesamluuhun liittyvä lihas voi olla kireä, joka myös altistaa kiputilalle. Hoikilla ihmisillä ei toisaalta aina ole tarpeeksi kudosta suojelemassa arkoja luita.

Mikäli jänne on ärsyyntynyt, kipu ilmaantuu vähitellen. Sesamluiden murtumassa kipu tuntuu välittömästi.

Sesamluiden kivun hoito

Jänteen vammassa hoito on yleensä konservatiivinen, eli tilaan pyritään vaikuttamaan muun muassa levon, kylmän ja pohjallisten avulla. Lisäksi korkokenkiä ei ole syytä käyttää ja varpailla oloa kannattaa välttää. Tulehduskipulääkkeen käyttöä kannattaa myös harkita. Motion Control pohjallisten avulla kivuliaita sesamluita voidaan keventää. Jotkut kuntoutujat ovat jopa tehneet pohjallisen alle luun kohdalle ja siitä noin 1cm eteen päin noin 4 millin syvyisen aukon, jolloin luuhun kohdistuva paine kevenee. Juoksijat ja korkeakaarisen jalan omaavat henkilöt voivat hyötyä Currex Med Arch pohjallisista ja mahdollisisti siihen yhdistetystä päkiäpelotista, jolla painetta tasoitetaan poispäin sesamluista. Kovaan kipuun Hallux Rigid pohjalliset saattavat tuoda helpotusta, sillä sen avulla isovarpaan liikettä voidaan vähentää. Mikäli isovarvas on ohjeutunut selkeästi kohti muita luita, niin sesamluut ovat saattaneet ohjautua pois luonnolliselta paikaltaa. Tähän voidaan saada apua esimerkiksi silikonisista varvastuista tai teippauksista.

Mikäli vaiva kevennyshoidoista ja levosta huolimatta ei parane, on syytä hakeutua lääkärin, jalkaterapeutin tai jalkaterään erikoistuneen fysioterapeutin vastaanotolle.

Sesamluun murtuman hoito muistuttaa osittain jänteen ärsytyksen hoitoa. Lisäksi jäykkäpohjainen kenkä ja tarvittaessa Hallux Rigid pohjallinen vie painetta tehokkaammin pois sesamluilta. Hallux rigid pohjalliset toimivat varsinkin, jos kävellessä varpaiden tyvinivelestä tuleva liike (aiheuttaa jänteen alueen venytyksen) aiheuttaa kipua. Epäiltäessä murtumaa lääkäriin on syytä hakeutua, varsinkin jos kipua ilmenee myös levossa. Leikkausta voidaan harkita, jos kipu ei poistu konservatiivisista hoidoista huolimatta.

Jalkaterapeutti tai fysioterapeutti voi ohjata jänteen venytyksiä, antaa ohjantaa kävelyn linjauksiin, teipata varvasta alaspäin ja suunnitella yhdessä kuntoutujan kanssa mahdollisia apuvälinehoitoja. Mikäli sarjavalmisteisista apuvälineistä ei saada riittävää apua, niin voidaan harkita myös yksilöllisesti tehtyjä ratkaisuja.

Jalkaspesialistin valinnat sesamluiden kivun hoitoon

Päkiän alueen kivun hoitopaketti

Hoitopaketti sisältää Currex Med Arch pohjalliset, 4kpl nahkapäällysteisiä päkiäpelotteja, jalkaterän harjoitusohjelma

Motion Control pohjalliset

Motion Control on erinomainen yleispohjallinen. Sopii esimerkiksi plantaarifaskiittiin, tukemaan lievää lattajalkaa, päkiäkipuun, känsäytymien ja neuropaattisen kivun hoitoon ja lievittämään kipua paljon seisomatyötä tekevillä henkilöillä.
Shopping Cart

Lisätietoa harjoitusohjeista

Tämän tuotteen ostaja voi hankkia pääsyn alaraajafysioterapeutin suunnittelemiin harjoitusvideoihin videoportaalissamme tai kirjalliset oirespesifit ohjeet tilauksensa mukaan. Valittavissa olevat harjoitusvideot ja kirjalliset harjoitusohjeet vaihtelevat tuotekohtaisesti.

Alta otsikko klikkaamalla löydät tarkemmat harjoitekohtaiset esittelyt:

Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Mukana lisäharjotteita lattajalkaan, joita voi tehdä tarvittaessa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat yli 20 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Harjoitteilla pyritään edistämään jalan ryhtiä lievässä lattajalassa, mutta osa harjoitteista soveltunee myös merkittävämpään lattajalkaan. Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Mukana lisäharjoitteita lonkalle ja venytyksiä pohkeelle, joita voi tehdä videon opastamissa tilanteissa tarvittaessa.

Alaraajafysioterapian käytäntöihin ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen terapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat noin 20 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Vaikka harjoitteet on valittu erittäin tarkasti ja niissä on pyritty parhaalla mahdollisella tavalla huomioimaan yksilöllisyys, niin ne eivät kuitenkaan saa korvata teille yksilöllisesti ohjattuja harjoitteita. Erityisesti vaikeissa jalan ongelmissa konsultoithan lääkäriä, alaraajafysioterapiaan erikoistunutta terapeuttia tai jalkaterapeuttia.

Harjoitteet on suunniteltu polven nivelrikon kuntoutukseen. Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Videoilla on lihasvoimaharjoitteiden lisäksi erilliset osiot tasapaino- ja liikkuvuusharjoitteille, joita tehdään videoiden ohjeistuksen perusteella vain tarvittaessa.

Voit valita videot vain tiettyjen polven nivelrikon tuotteiden lisänä 24,90€ lisähintaan.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen terapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat noin 30 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Vaikka harjoitteet on valittu erittäin tarkasti ja niissä on pyritty parhaalla mahdollisella tavalla huomioimaan yksilöllisyys, niin ne eivät kuitenkaan saa korvata teille yksilöllisesti ohjattuja harjoitteita. Erityisesti vaikeissa jalan ongelmissa konsultoithan lääkäriä, alaraajafysioterapiaan erikoistunutta terapeuttia tai jalkaterapeuttia.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään parantamaan jalkaterän toimintaa ja ryhtiä. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa. Harjoitteita ei suositella korkean jalkaholvin omaaville tai vaikeista jalkaterän ongelmista kärsiville asiakkaille.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua plantaarifaskiitissa sekä lisäämään sen kuormituskestävyyttä. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa. Monipuolisemmat ja tarkasti kuvatut ohjeet plantaarifaskiittiin saat ostamalla plantaarifaskiitin videoidut harjoitusohjeet verkkokaupastamme.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua päkiän kivussa. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua hallux rigiduksessa sekä lisäämään jalan toimintakykyä. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua akillesjänteen tendinopatiassa (1,5cm – 8cm kiinnityskohdasta ilmenevä kipu) sekä lisäämään jalan kuormituskestävyyttä.

Harjoitteet etenevät nousujohteisesti ja niissä on huomioitu jalan kivun voimakkuus. Tarvittaessa ohje aloitetaan isometrisistä harjoitteista, jonka jälkeen siirrytään eksentrisiin harjoitteisiin sekä muun muassa niin sanottuihin heavy slow harjoitteisiin.

Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa. Jos kipu jatkuu vaikka käytätte tukea ja noudatatte harjoitusohjetta, niin suosittelemme hakeutumista fysioterapeutin tai jalkaterapeutin vastaanotolle.

Tutkittuun tietoon, käytännön kokemuksiin ja erityisesti alaraajafysioterapian käytänteisiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua vaivaisenluussa sekä lisäämään jalan toimintakykyä. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään lisäämään jalan toimintakykyä nilkan nyrjähdyksen jälkeen sekä vähentämään riskiä uuteen nilkan nyrjähdykseen. Harjoitetaso etenee huomioiden, kuinka kauan nilkan nyrjähdyksestä on mennyt aikaa ja millaisia oireita jalassa on. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään lisäämään jalan toimintakykyä nilkan nyrjähdyksen jälkeen sekä vähentämään riskiä uuteen nilkan nyrjähdykseen. Harjoitetaso etenee huomioiden, kuinka kauan nilkan nyrjähdyksestä on mennyt aikaa ja mikä on vamman aste. Harjoitteet kuvataan esimerkkien avulla ja ohjeissa on eri variaatiot harjoitteille huomioiden liikunnallisesti aktiiviset ja ei niin aktiiviset yksilöt. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.