Mortonin neuroomassa digitaalihermo on puristuksissa varpaiden luiden lähellä. Tilasta käytetään myös nimityksiä Mortonin metatarsalgia ja Mortonin neuralgia. Yleisin paikka on kolmannen ja neljännen metatarsaalin (jalkapöytäluun) alue, mutta joskus hermo on puristuksissa vaihtoehtoisesti II ja III metatarsaalin välissä. Kipu on usein vihlovaa ja sähköiskumaista sekä varpaiden alueelle saattaa tulla lievää tunnon puutosta.
Päkiän alueelta liian pienet ja kannan alueelta korotetut kengät voivat altistaa Mortonin neuroomaan. Lisäksi akilleksen kireys, vanha jalkapöytäluun murtuma, neuropatia, poikittaisen kaaren alenema, pitkittynyt pronaatio ja reuma saattavat lisätä mahdollisuutta kiputilaan.

Hoito

Jalkineen täytyy olla leveydeltään tarpeeksi suuri, jottei kenkä purista päkiää kasaan. Jäykkäpohjainen jalkine, jossa on päkiän kohdalla keinu, saattaa lievittää kipua. Poikittaisen kaaren tuennalla saadaan usein erittäin hyvä vaste. Päkiäpelotti onkin erittäin hyvä tapa hoitaa kiputilaa. Hyvä yhdistelmä päkiän kipuun on päkiän alueen kivun hoitopaketti, joka sopii lievähkösti matalakaariseen, normaalikaariseen ja korkeakaariseen jalkaterään. Teippauksia ja harjoitteita voidaan käyttää kiputilan hoidossa. Harjoitteissa syytä huomioida poikittaisen sekä pitkittaisen kaaren harjoittelu. Kireää akillesta kannattaa venyttää pitkäkestoisilla venytyksillä. Harjoitteissa syytä huomioida poikittaisen sekä pitkittäisen kaaren harjoittelu. Ellei konservatiivisistä hoitomenetelmistä ole apua, lääkäri voi harkita kirurgisia menetelmiä ja injektiota.

Suosittelemme myös lukemaan tekstin päkiän alueen kivusta/ metatarsalgiasta

Apuvälineitä Mortonin neuroomaan

Päkiän alueen kivun hoitopaketti

Erinomaista palautetta saanut edullinen hoitopaketti päkiän ongelmiin. Hoitopaketti sisältää Currex Med Arch pohjalliset, 4kpl nahkapäällysteisiä päkiäpelotteja ja jalkaterän harjoitusohjelman

Päkiäpelotit

Myydään kahden parin pakkauksissa. Päkiäpelotti asetetaan jalkineen omaan pohjalliseen. Sisältää pelotin asettamisohjeen
Sivuston jalkaspesialisti.fi sisältö on ainoastaan täydentävää tietoa ja hoidon perustan suunnittelee kuntoutujan tavannut terveydenhuollon ammattilainen. Apua kuntoutukseen saat esimerkiksi lääkäriltä (mm. diagnosointi), alaraajafysioterapiaan erikoistuneelta terapeutilta tai jalkaterapeutilta.