Jäykkä isovarvas havainnekuva

Hallux rigiduksessa isovarpaan tyvinivel on jäykistynyt. Nivel voi alkaa kipuilemaan, joka taas aiheuttaa toiminnan häiriötä muissa jalkaterän nivelissä.

Hallux rigiduksella on paljon yhteistä hallux limituksen kanssa. Toisinaan termeillä tarkoitetaan samaa tilaa. Koukistajan jänteen liikerajoitus ja sesamluun ongelma saattaa johtaa myöhemmin isovarpaan tyvinivelen kipuun ja kulumaan.

Hoito

Hoitona jäykkään isovarpaaseen on rullaava jalkine ja ortoosihoidot. Jalka- tai fysioterapeuttisilla harjoitteilla voidaan minimoida ongelman mukanaan tuomat toiminnan häiriöt sekä parantaa alaraajan linjauksia. Terapiaan voi liittyä myös teippaukset sekä nivelmobilisoinnit.

Toiminnallisessa hallux limituksessa ortoosien ja jalkineiden lisäksi saatetaan hyötyä esimerkiksi seesamluiden alueen mobilisoinneista, tarkasti valituista harjoitteista ja kävelyn ohjauksesta (1).

Mikäli ortoosihoidot ja mm. kengän valintaan liittyvät toimenpiteet eivät ole riittäviä, niin nivel joudutaan leikkaamaan. Ensisijainen korjaustoimenpide on isovarpaan tyvinivelen jäykistysleikkaus. Tuolloin varvas ei enää liiku tyviniveleltään, mikä voi heikentää esimerkiksi tasapainoa iäkkäillä henkilöillä ja nuoremmat potilaat saattavat joutua lopettamaan juoksemista vaativat harrastuksensa.

Tehokas kivun lievitys onkin mahdollista vaikeissa tapauksissa leikkaushoidolla, mutta suosittelemme kivuliaaseen hallux rigidukseen ensin hankkimaan sivuiltamme I-nivelen liikettä vähentävät pohjalliset (Hallux rigid tai Redux hallux) ja päkiäkeinulliset jalkineet. Hallux rigid pohjallinen sopii erityisesti, jos jalka ei ole pitkittäiskaareltaan alentunut ja jos nivelessä on vielä jonkin verran liikettä. Vertailimme markkinoilla olevia valmispohjallisia ja mielestämme Hallux rigid pohjallinen antaa parhaimman tuen kivun lievittämiseksi. Urheilujalkineissa on usein joustamaton pohja ja jalkineen ulkopohjaan tehty päkiäkeinu. Huomaathan, ettet hanki jalkinetta, jossa jalkineen sisärakenteen vuoksi varpaat ovat ylöspäin.

Tavalliseen kävelykenkään taitava suutari pystyy tekemään päkiäkeinun irrottamalla ulkopohjan, lisäämällä ulkopohjan väliin jäykän päkiäkeinurakenteen ja liimaamalla ulkopohjan jälleen takaisin paikalleen.

Apuvälineitä kipuilevaan hallux rigidukseen

Hallux rigid pohjalliset

Pohjallisen avulla kivuliasta isovarpaan liikettä voidaan vähentää. Pohjallinen ei kuitenkaan estä kaikkea nivelen liikettä. Mukaan hallux rigidukseen suunnattu harjoitusohje

Bauerfeind Redux hallux

Pohjallisen avulla isovarpaan liikettä voidaan hieman vähentää. Pohjallinen ei kuitenkaan estä kaikkea nivelen liikettä. Vain jalkoihin, jossa normaali tai korkea jalkaterän pitkittäiskaari. Tuotteen mukaan teippausohje vaivaisenluuhun
Lähteitä:

Shamus, Jennifer & Shamus,Eric & Nacken, Rita & Brucker, Bernard & Skaruppa, Cindy. The Effect of Sesamoid Mobilization, Flexor Hallucis Strengthening and Gait Training on Reducing Pain and Restoring Function in Individuals With Hallux Limitus: A Clinical Trial. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy 2004 Jul;34 (7) :368 – 76