Jäykkä isovarvas havainnekuva

Hallux rigiduksessa isovarpaan tyvinivel on jäykistynyt. Nivel voi alkaa kipuilemaan, joka taas aiheuttaa toiminnan häiriötä muissa jalkaterän nivelissä.

Hallux rigidukseen liittyy isovarpaan tyvinivelen kulumaa/ nivelrikkoa.

Isovarpaan pitäisi pystyä tekemään jalkapöytäluuhun suhteessa ainakin 45 – 65 asteen liike. Isovarpaan liike kävellessä auttaa myös jalkaterän holvia saavuttamaan optimaalisen jalkaterän asennon.

Hallux rigiduksella on paljon yhteistä hallux limituksen kanssa. Toisinaan termeillä tarkoitetaan samaa tilaa. Hallux limituksella tarkoitetaan joissain lähteissä lievempää tilaa kuin hallux rigidus.

Koukistajan jänteen liikerajoitus ja sesamluun ongelma saattaa johtaa myöhemmin isovarpaan tyvinivelen kipuun ja kulumaan.

Hoito

Hoitona jäykkään isovarpaaseen on rullaava jalkine ja ortoosihoidot. Jalka- tai fysioterapeuttisilla harjoitteilla voidaan minimoida ongelman mukanaan tuomat toiminnan häiriöt sekä parantaa alaraajan linjauksia. Terapiaan voi liittyä myös teippaukset sekä nivelmobilisoinnit.

Toiminnallisessa hallux limituksessa ortoosien ja jalkineiden lisäksi saatetaan hyötyä esimerkiksi seesamluiden alueen mobilisoinneista, tarkasti valituista harjoitteista ja kävelyn ohjauksesta (1).

Mikäli ortoosihoidot ja mm. kengän valintaan liittyvät toimenpiteet eivät ole riittäviä, niin nivel joudutaan leikkaamaan. Ensisijainen korjaustoimenpide on isovarpaan tyvinivelen jäykistysleikkaus. Tuolloin varvas ei enää liiku tyviniveleltään, mikä voi heikentää esimerkiksi tasapainoa iäkkäillä henkilöillä ja nuoremmat potilaat saattavat joutua lopettamaan juoksemista vaativat harrastuksensa.

2021 julkistetun tukimuksen mukaan isovarpaan tyvinivelen nivelrikossa nivelen liikettä vähentävistä pohjallisista saattaa olla hyötyä (2). Kauttamme saatava Hallux rigid pohjallinen sopii erityisesti, jos jalka ei ole pitkittäiskaareltaan alentunut ja jos nivelessä on vielä jonkin verran liikettä. Vertailimme markkinoilla olevia valmispohjallisia ja mielestämme Hallux rigid pohjallinen antaa parhaimman tuen kivun lievittämiseksi. Urheilujalkineissa on usein osin joustamaton pohja ja jalkineen ulkopohjaan tehty isovarpaan tyven kipua vähentävä päkiäkeinu. Huomaathan, ettet hanki jalkinetta, jossa jalkineen sisärakenteen vuoksi varpaat ovat ylöspäin.

Tavalliseen kävelykenkään taitava suutari pystyy tekemään päkiäkeinun irrottamalla ulkopohjan, lisäämällä ulkopohjan väliin jäykän päkiäkeinurakenteen ja liimaamalla ulkopohjan jälleen takaisin paikalleen.

Apuvälineitä kipuilevaan hallux rigidukseen

Hallux rigid pohjalliset

Pohjallisen avulla kivuliasta isovarpaan liikettä voidaan vähentää. Pohjallinen ei kuitenkaan estä kaikkea nivelen liikettä. Mukaan hallux rigidukseen suunnattu harjoitusohje

Bauerfeind Redux hallux

Pohjallisen avulla isovarpaan liikettä voidaan hieman vähentää. Pohjallinen ei kuitenkaan estä kaikkea nivelen liikettä. Vain jalkoihin, jossa normaali tai korkea jalkaterän pitkittäiskaari. Tuotteen mukaan teippausohje vaivaisenluuhun
Lähteitä:

(1.) Shamus, Jennifer & Shamus,Eric & Nacken, Rita & Brucker, Bernard & Skaruppa, Cindy. The Effect of Sesamoid Mobilization, Flexor Hallucis Strengthening and Gait Training on Reducing Pain and Restoring Function in Individuals With Hallux Limitus: A Clinical Trial. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy 2004 Jul;34 (7) :368 – 76

(2.) Monteanu S, Landorf K, McClelland J et al. Shoe-stiffening inserts for first metatarsophalangeal joint osteoarthritis: a randomised trial. Osteoarthritis and Cartilage. 2021. DOI: 10.1016/j.joca.2021.02.002.

Varaa aikasi fysioterapiaan Vantaalle -
Etäfysioterapiassa voit käydä kotoasi käsin

Hoitoon kannattaa hakeutua, mikäli kipu pitkittyy, liittyy traumaan ja jos jalka ei kestä astumista.

Voit varata ajan Myyrmäen tai Tikkurilan Fysioksen toimipisteeseen, jossa fysioterapeutti voi tutkia jalkasi, arvioida mahdollisen apuvälinetarpeen sekä suunnitella yksilölliset harjoitteet. Voit lukea lisää Myyrmäen ja Tikkurilan apuvälinevarastosta painamalla tästä

Etäfysioterapiaan varten tarvitset toimivan sähköpostiosoitteen sekä tietokoneen, älypuhelimen tai tabletin. 

Shopping Cart

Lisätietoa harjoitusvideoista

Tämän tuotteen ostajana voit hankkia pääsyn alaraajafysioterapeutin suunnittelemiin harjoitusvideoihin videoportaalissamme.

Alta otsikkoa klikkaamalla löydät tarkemmat harjoitekohtaiset esittelyt:

Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Mukana lisäharjotteita lattajalkaan, joita voi tehdä tarvittaessa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat yli 20 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Harjoitteilla pyritään edistämään jalan ryhtiä lievässä lattajalassa, mutta osa harjoitteista soveltunee myös merkittävämpään lattajalkaan. Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Mukana lisäharjoitteita lonkalle ja venytyksiä pohkeelle, joita voi tehdä videon opastamissa tilanteissa tarvittaessa.

Alaraajafysioterapian käytäntöihin ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen terapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat noin 20 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Vaikka harjoitteet on valittu erittäin tarkasti ja niissä on pyritty parhaalla mahdollisella tavalla huomioimaan yksilöllisyys, niin ne eivät kuitenkaan saa korvata teille yksilöllisesti ohjattuja harjoitteita. Erityisesti vaikeissa jalan ongelmissa konsultoithan lääkäriä, alaraajafysioterapiaan erikoistunutta terapeuttia tai jalkaterapeuttia.

Harjoitteet on suunniteltu polven nivelrikon kuntoutukseen. Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Videoilla on lihasvoimaharjoitteiden lisäksi erilliset osiot tasapaino- ja liikkuvuusharjoitteille, joita tehdään videoiden ohjeistuksen perusteella vain tarvittaessa.

Voit valita videot vain tiettyjen polven nivelrikon tuotteiden lisänä 24,90€ lisähintaan.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen terapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat noin 30 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Vaikka harjoitteet on valittu erittäin tarkasti ja niissä on pyritty parhaalla mahdollisella tavalla huomioimaan yksilöllisyys, niin ne eivät kuitenkaan saa korvata teille yksilöllisesti ohjattuja harjoitteita. Erityisesti vaikeissa jalan ongelmissa konsultoithan lääkäriä, alaraajafysioterapiaan erikoistunutta terapeuttia tai jalkaterapeuttia.