Sinding-Larsen-Johanssonin taudissa kipu paikantuu polvilumpion alapuolelle. Tilaa esiintyy lähinnä lapsilla ja harvoin myös varhaisessa teini-iässä. SLJ:ssä polvilumpion alakärkeen kiinnittyvään polvijänteen alueelle aiheutuu vetoa polven ojentuessa ja sitä kautta alueelle ilmenee oireilua.
Sinding-Larsen-Johanssonin tautia on usein lapsilla, jotka kasvavat ja harrastavat aktiivisesti urheilua. Jänteen vetorasitus aiheuttaa ylikuormitustilan, joka saa aikaan alueelle kipua. Polvilumpion etupinnan luutumistumakkeet voivat liukua alaspäin ja aiheuttaa lumpion kärjen pidentymää. Tila pahenee juoksun tai hyppelyn aikana tai näiden jälkeen.

Hoito

Hoidossa noudatetaan samoja piirteitä kuin Osgood-Sclatterin taudissa ja ennuste on myös vastaavanlainen. Tilanne tasoittuu yleensä ajan kanssa. Kyykistykset, hypyt, juoksu ja muu vastaava rasitus on syytä jättää vähemmälle ainakin lyhyeksi aikaa. Lihakset on syytä lämmitellä ennen harjoittelua ja oikeanlaiseen tekniikkaan on syytä kiinnittää huomiota.

Fysioterapeutti, jalkaterapeutti tai joku muu alaraajojen toimintaan perehtynyt ammattilainen voi testata mm. lonkan ja nilkan alueen lihasvoimat sekä hallinnan, jotta päästään edistämään tasapainoista alaraajojen käyttöä. Reisilihasten eksentrisistä tai dynaamisista harjoitteista voi olla hyötyä ja harjoittelu onkin tärkeää.

Patella strap- tyyppinen polvituki saattaa vähentää jänteeseen tulevaa vetorasitusta. CRX patella polvilumpiotuen avulla treenit saattavat sujua kivuttomammin

Apuvälineet Sinding-Larsen-Johanssonin tautiin

CRX patella polvilumpiotuki

Sukkamallinen polvilumpiotuki pysyy paikallaan paremmin kuin normaali patellatuki.

Currex Med Arch pohjalliset

Mikäli jalkaterä ja/tai polvi painuu linajuksen suhteen liikunnan yhteydessä sisään, niin valmispohjallisista tai yksilöllisistä pohjallisista saattaa olla hyötyä.
Patellaarinen tendinopatia

Huom: Alueen kipu voi johtua myös muista ongelmista. Polven limapussin tulehdus voi oireilla myös lumpioon kiinnittyvän jänteen alueella. Hyppääjän polvessa (toiselta nimeltään patellaarinen tendinopatia) kipu paikantuu polvilumpion alapuolelle jänteeseen. Oireilua provosoi polven ojennusliikkeet, kuten hyppiminen. Hyppääjän polvea onkin usein 15–30- vuotiailla, jotka harrastavat aktiivisesti esimerkiksi palloilupelejä. Verrattaessa SLJ:hin Osgood-Schlatterin tauti aiheuttaa oiretta jännealueen toiseen päähän, jänteen sääriluuhun kiinnittyvään osaan.

Varaa aikasi fysioterapiaan

Voit varata ajan Myyrmäen tai Tikkurilan Fysioksen toimipisteeseen, jossa fysioterapeutti voi tutkia jalkasi, arvioida mahdollisen apuvälinetarpeen sekä suunnitella yksilölliset harjoitteet. Voit lukea lisää Myyrmäen ja Tikkurilan apuvälinevarastosta painamalla tästä.