Lonkan tekonivelleikkauksesta johtuva alaraajojen pituusero voi johtua rakenteellisesta tai toiminnallisista pituuserosta. 3–17 millin rakenteellinen ero leikkauksen jälkeen on erään kirjallisuuskatsauksen mukaan yleistä (Desai, Dramis & Board 2013).

Usein uudesta nivelestä joudutaan tekemään hieman pidempi kuin aiemmin, mutta toisinaan asia menee toisin päin. Ensimmäisinä kuukausina lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen voi myös olla toiminnallista pituuseroa. Japanilaisessa tutkimuksessa jalkineen sisään laitettavan korotuspohjallisen käytöstä ilmeni lupaavia tuloksia toiminnalliseen pituuseroon lonkan tekonivelleikkauksessa käyneillä kuntoutujilla (Nakanowatari, Suzukamo & Izumi 2016). Korotusta voidaan myös käyttää siis varsin nopeasti leikkauksen jälkeen toiminnallisen pituuseron kompensoimiseen.

Toisaalta jos korotus otetaan käyttöön ensimmäisen kahden kuukauden aikana leikkauksesta, suosittelemme käymään ammattilaisen vastaanotolla 4 – 7 kuukauden kuluttua leikkauksesta arvioimassa oliko kyseessä toiminnallinen pituusero ja pitäisikö korotuksen käyttö lopettaa. Keho myös kertoo useimmiten varsin hyvin, että kannattaako korotuspohjallista tai jalkineen ulkopohjaan rakennettavaa korotusta käyttää vai ei. Alaraajojen pituusero lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen on yhdistetty alaselkäkipuun, kävelymallin virheisiin, yleiseen tyytymättömyyteen ja nivelen sijoiltaanmenoon. Rakenteelliseen pituuseroon korotuspohjallista tai jalkineen ulkopohjaan tehtävää korotusta on varsin yksiselitteisesti syytä käyttää, varsinkin jos teillä on pituuserosta johtuvia oireita.

Korotuspohjallinen 8mm, 1kpl

Korotuspohjallinen korjaa pituuseroa kantapään alueelta 0,8cm. Jotta jalka mahtuu kenkään hyvin, niin edestä mallin korkeus on 0,5cm.

Korotuspohjallinen 5mm, 1kpl

Korotuspohjallinen korjaa pituuseroa kantapään alueelta 0,8cm. Jotta jalka mahtuu kenkään hyvin, niin edestä mallin korkeus on 0,5cm.

Lähteitä

Desai, Aravind, Dramis, Asteris & Board, Tim 2013. Leg length discrepancy after total hip arthoplasty: a review of literature. Curr Rev Musculoskelet Med 2013 Dec; 6 (4); 336–341 Nakanowatari, Tatsuya, Suzukamo, Yoshimi & Izumi, Shin-Ichi 2016. The effectiveness of Spesific Exercise Approach of Modified Heel Lift in the Treatment of Functional Leg Length Discrepancy in Early Postsurgary Inpatients after Total Hip Arthroplasty: A Randomized Controlled Trial with a PROBE design. Phys Ther Res 2016; 19 (1): 39–49

Vain lääkäri voi tehdä diagnosointia. Apua kuntoutukseen saat esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneelta terapeutilta tai jalkaterapeutilta.

Shopping Cart

Lisätietoa harjoitusvideoista

Tämän tuotteen ostajana voit hankkia pääsyn alaraajafysioterapeutin suunnittelemiin harjoitusvideoihin videoportaalissamme.

Alta otsikkoa klikkaamalla löydät tarkemmat harjoitekohtaiset esittelyt:

Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Mukana lisäharjotteita lattajalkaan, joita voi tehdä tarvittaessa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat yli 20 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Harjoitteilla pyritään edistämään jalan ryhtiä lievässä lattajalassa, mutta osa harjoitteista soveltunee myös merkittävämpään lattajalkaan. Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Mukana lisäharjoitteita lonkalle ja venytyksiä pohkeelle, joita voi tehdä videon opastamissa tilanteissa tarvittaessa.

Alaraajafysioterapian käytäntöihin ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen terapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat noin 20 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Vaikka harjoitteet on valittu erittäin tarkasti ja niissä on pyritty parhaalla mahdollisella tavalla huomioimaan yksilöllisyys, niin ne eivät kuitenkaan saa korvata teille yksilöllisesti ohjattuja harjoitteita. Erityisesti vaikeissa jalan ongelmissa konsultoithan lääkäriä, alaraajafysioterapiaan erikoistunutta terapeuttia tai jalkaterapeuttia.

Harjoitteet on suunniteltu polven nivelrikon kuntoutukseen. Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Videoilla on lihasvoimaharjoitteiden lisäksi erilliset osiot tasapaino- ja liikkuvuusharjoitteille, joita tehdään videoiden ohjeistuksen perusteella vain tarvittaessa.

Voit valita videot vain tiettyjen polven nivelrikon tuotteiden lisänä 24,90€ lisähintaan.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen terapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat noin 30 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Vaikka harjoitteet on valittu erittäin tarkasti ja niissä on pyritty parhaalla mahdollisella tavalla huomioimaan yksilöllisyys, niin ne eivät kuitenkaan saa korvata teille yksilöllisesti ohjattuja harjoitteita. Erityisesti vaikeissa jalan ongelmissa konsultoithan lääkäriä, alaraajafysioterapiaan erikoistunutta terapeuttia tai jalkaterapeuttia.