Alaraajojen pituusero

Alaraajojen pituusero voi johtua rakenteellisista tai toiminnallisista syistä. Rakenteellisessa pituuserossa luisissa rakenteissa on alaraajassa todellista pituuseroa. Toisinaan jalkojen pituusero voi johtua toiminnallisista syistä, jossa esimerkiksi lyhyempi jalka on ylipronaatiossa verrattuna toiseen jalkaterään ja/tai epätasapaino johtuukin ylempää lantion alueelta. Esimerkiksi lonkan tekonivelleikkauksesta voi aiheutua pituuseroa tai raajojen eripituisuus voi olla myös synnynnäistä. Voit lukea lisää lonkan tekonivelleikkauksesta johtuvasta alaraajojen pituuserosta.

Alaraajojen pituusero voi tuoda mukanaan muun muassa lantion epäsymmetristä asentoa sekä skolioosia (1). Se voi aiheuttaa kipuja selässä, lonkassa tai esimerkiksi polvessa. 2cm suurempi pituusero voi johtaa havaittavaan ontumiseen, lantion kallistumiseen ja aikuisiässä mahdollisesti selkäongelmiin (2).

Keho pyrkii usen kompensoimaan rakenteellista pituuseroa lyhyemmässä jalassa niin, että lyhyempi jalkaterä voi olla korkeaholvinen, reisi saattaa olla ulkokierrossa ja suoliluu voi olla kääntynyt eteenpäin verrattuna toiseen puoleen. Pidemmän jalan jalkaterä voi olla pronatoituneemmassa asennossa, polvi saattaa olla pienessä koukussa ja reisi sisäkierrossa. Pituusero voi vaikuttaa usein myös ylemmäs selän sekä hartian asentoon. Usein lievässä pituuserossa itse asiassa lyhyemmän puolen hartia on korkeammalla kuin toinen puoli.

Asentoa mitataan usein seistessä vertailemalla selän asentoa selän luisten maamerkkien kautta. Hyvä tapa kokeilla korotuksen vaikutusta asentoon on laittaa toisen jalan alle esimerkiksi 0,5cm tai 1cm korotus ja tarkastella uudelleen luisia maamerkkejä. Pituusero on syytä mitata myös muilla menetelmillä. Lääkärit, jalkaterapeutit, fysioterapeutit ja esimerkiksi koulutetut terveydenhoitajat pystyvät tekemään tarkempia kliinisiä mittauksia. Kuvantamismittauksia ei käytetä juurikaan muilla kuin kasvuikäisillä lapsilla, joilla harkitaan operatiivisiä toimenpiteitä yli 2cm pituuseron vuoksi.

Jalkojen pituusero
Kuvassa hyvin merkittävä jalkojen pituusero. Näin merkittävässä pituuserossa kuntoutuja tarvitsee todennäköisesti jalkineen pohjaan tehtävän korotuksen.

Hoito

Tarvittaessa kasvuikäiselle lapselle voidaan suunnitella operatiivisia hoitokeinoja, jos alaraajojen pituusero on huomattava. Lapsilla ennustetun pituuseron ollessa kasvukauden päätyttyä 1–2cm, tilaa hoidetaan korotuspohjallisella tai kengän ulkopohjaan tehtävällä korotustyöllä. Myös aikuisilla 1–2cm pituusero hoidetaan pohjallisen tai jalkineen kautta. (3.) Muutaman millin pituusero jaloissa on normaalia, mutta toisinaan jo esimerkiksi 9mm rakenteellisesta pituuserosta saattaa tulla oireita.

Yleensä korotukseksi riittää puolet (3) tai kolme neljäsosaa alaraajojen pituuseron korkeudesta (4). Toiminnallista alaraajojen pituuseroa ei korjata korotuksilla ennen kuin nivelten jäykkyydet tai lihaskireydet ja heikkoudet on hoidettu (5).

Voitte tilata kauttamme 5mm ja 8mm korotuspohjallisia. Yli 9 millin korotus suositellaan tehtäväksi jalkineen ulkopohjaan esimerkiksi taitavan suutarin tai apuvälineteknikon toimesta.

Kantakorotuksia ei suositella käytettäväksi jalan pituuseron hoidossa. Kantakorotuksen käytöllä päkiälle kohdistuva paine lisääntyy ja pohkeelta vaadittava voimantuotto alenee. Jalkaterän optimaalinen toiminta edellyttää hyvää voimantuottoa pohkeen alueen lihaksilta. Kantakorotuksia voidaan kuitenkin käyttää lyhytaikaisesti akilleksen alueen kuntoutuksessa ja toisinaan kokeiltaessa lyhytaikaisesti sopivan pituuseron tasaavaa tuentaa. 

Mikäli mahdolliset kivut jatkuvat huolimatta korotuspohjallisen käytön aloituksesta, suosittelemme viimeistään tuolloin hakeutumaan alaraajojoihin erikoistuneen fysioterapeutin tai tarvittaessa erikoislääkärin vastaanotolle.

Korotuspohjallinen 8mm, 1kpl

Korotuspohjallinen korjaa pituuseroa kantapään alueelta 8mm. Jotta jalka mahtuu kenkään hyvin, niin edestä mallin korkeus on 5mm
39 euroa

Korotuspohjallinen 5mm, 1kpl

Korotuspohjallinen korjaa pituuseroa kantapään alueelta 5mm. Jotta jalka mahtuu kenkään hyvin, niin edestä mallin korkeus on 4mm
39 euroa

Lähteitä

(1.) Gurney, Burke 2002. Leg length discrepancy. Gait & Posture, vol 15, April 2002; 195–206

(2.) Gurney, B., Mermier, C., Rogers, R., Gibson, A. & Rivero, D. 2001. Effect of limb-length discrepancy on gait economy and lower-extremity muscle activity in older adults. J Bone Joint Surg 2001 Jun; 83-A (6): 907–915 

(3.) Hurme, Timo 2003. Alaraajojen pituuserot ja niiden korjaaminen. Lääketieteen aikakauskirja Duodecim. 2003; 119 (10): 946–953

(4.) Liukkonen, Irmeli & Saarikoski, Riitta (toim.) 2004. Jalat ja terveys. Hämeenlinna: Karisto Oy. Kustannus Oy Duodecim

(5.) Atkinson, Karen, Coutts, Fiona & Hassenkamp, Anne Marie 2000. Physiotherapy in orthopeadics A problem solving approach. Harcourt Publishers Limited 2000. Churchill Livingstone

Sivuston jalkaspesialisti.fi sisältö on ainoastaan täydentävää tietoa. Apua kuntoutukseen saat esimerkiksi lääkäriltä (mm. diagnosointi), alaraajafysioterapiaan erikoistuneelta terapeutilta tai jalkaterapeutilta.
Shopping Cart

Lisätietoa harjoitusohjeista

Tämän tuotteen ostaja voi hankkia pääsyn alaraajafysioterapeutin suunnittelemiin harjoitusvideoihin videoportaalissamme tai kirjalliset oirespesifit ohjeet tilauksensa mukaan. Valittavissa olevat harjoitusvideot ja kirjalliset harjoitusohjeet vaihtelevat tuotekohtaisesti.

Alta otsikko klikkaamalla löydät tarkemmat harjoitekohtaiset esittelyt:

Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Mukana lisäharjotteita lattajalkaan, joita voi tehdä tarvittaessa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat yli 20 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Harjoitteilla pyritään edistämään jalan ryhtiä lievässä lattajalassa, mutta osa harjoitteista soveltunee myös merkittävämpään lattajalkaan. Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Mukana lisäharjoitteita lonkalle ja venytyksiä pohkeelle, joita voi tehdä videon opastamissa tilanteissa tarvittaessa.

Alaraajafysioterapian käytäntöihin ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen terapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat noin 20 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Vaikka harjoitteet on valittu erittäin tarkasti ja niissä on pyritty parhaalla mahdollisella tavalla huomioimaan yksilöllisyys, niin ne eivät kuitenkaan saa korvata teille yksilöllisesti ohjattuja harjoitteita. Erityisesti vaikeissa jalan ongelmissa konsultoithan lääkäriä, alaraajafysioterapiaan erikoistunutta terapeuttia tai jalkaterapeuttia.

Harjoitteet on suunniteltu polven nivelrikon kuntoutukseen. Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Videoilla on lihasvoimaharjoitteiden lisäksi erilliset osiot tasapaino- ja liikkuvuusharjoitteille, joita tehdään videoiden ohjeistuksen perusteella vain tarvittaessa.

Voit valita videot vain tiettyjen polven nivelrikon tuotteiden lisänä 24,90€ lisähintaan.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen terapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat noin 30 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Vaikka harjoitteet on valittu erittäin tarkasti ja niissä on pyritty parhaalla mahdollisella tavalla huomioimaan yksilöllisyys, niin ne eivät kuitenkaan saa korvata teille yksilöllisesti ohjattuja harjoitteita. Erityisesti vaikeissa jalan ongelmissa konsultoithan lääkäriä, alaraajafysioterapiaan erikoistunutta terapeuttia tai jalkaterapeuttia.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään parantamaan jalkaterän toimintaa ja ryhtiä. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa. Harjoitteita ei suositella korkean jalkaholvin omaaville tai vaikeista jalkaterän ongelmista kärsiville asiakkaille.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua plantaarifaskiitissa sekä lisäämään sen kuormituskestävyyttä. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa. Monipuolisemmat ja tarkasti kuvatut ohjeet plantaarifaskiittiin saat ostamalla plantaarifaskiitin videoidut harjoitusohjeet verkkokaupastamme.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua päkiän kivussa. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua hallux rigiduksessa sekä lisäämään jalan toimintakykyä. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua akillesjänteen tendinopatiassa (1,5cm – 8cm kiinnityskohdasta ilmenevä kipu) sekä lisäämään jalan kuormituskestävyyttä.

Harjoitteet etenevät nousujohteisesti ja niissä on huomioitu jalan kivun voimakkuus. Tarvittaessa ohje aloitetaan isometrisistä harjoitteista, jonka jälkeen siirrytään eksentrisiin harjoitteisiin sekä muun muassa niin sanottuihin heavy slow harjoitteisiin.

Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa. Jos kipu jatkuu vaikka käytätte tukea ja noudatatte harjoitusohjetta, niin suosittelemme hakeutumista fysioterapeutin tai jalkaterapeutin vastaanotolle.

Tutkittuun tietoon, käytännön kokemuksiin ja erityisesti alaraajafysioterapian käytänteisiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua vaivaisenluussa sekä lisäämään jalan toimintakykyä. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään lisäämään jalan toimintakykyä nilkan nyrjähdyksen jälkeen sekä vähentämään riskiä uuteen nilkan nyrjähdykseen. Harjoitetaso etenee huomioiden, kuinka kauan nilkan nyrjähdyksestä on mennyt aikaa ja millaisia oireita jalassa on. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään lisäämään jalan toimintakykyä nilkan nyrjähdyksen jälkeen sekä vähentämään riskiä uuteen nilkan nyrjähdykseen. Harjoitetaso etenee huomioiden, kuinka kauan nilkan nyrjähdyksestä on mennyt aikaa ja mikä on vamman aste. Harjoitteet kuvataan esimerkkien avulla ja ohjeissa on eri variaatiot harjoitteille huomioiden liikunnallisesti aktiiviset ja ei niin aktiiviset yksilöt. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.