Tarsaalitunnelin oireyhtymä

Tarsaalitunnelin oireyhtymässä jalkaterän sisäsivulla ja alla voi ilmetä polttavaa kipua sekä tunnottomuutta. Hermo kulkee sisemmän kehräsluun kohdalta ahtaasta paikasta, joten esimerkiksi alentunut jalkaterän ryhti voi altistaa hermon puristukseen. Oireeseen voi altistaa myös turvotus, pitkäaikainen rasitus, aiemmin tapahtunut nilkan nyrjähdys, diabetes tai reuma. Ammattilaiset voivat käyttää Tinelin testi arvioimaan, että onko hermo ärsyyntynyt.

Sopivan kokoiset ja kantapään alueelta tukevat kengät ovat tärkeä osa tarsaalitunnelin oireyhtymän hoitoa. Virheasentoa voidaan vähentää pohjallisilla ja harjoittelulla, mutta pohkeen venyttelyä ei kannata myöskään unohtaa. Terapeutti voi ohjata tibialis hermoa mobilisoivia harjoitteita. Rasituksen vähentäminen, tulehduskipulääke, kylmä ja tarvittaessa ylipainon pudottaminen ovat myös tärkeitä asioita oireyhtymän hoidossa. Jos konservatiivisista hoitokeinoista ei ole hyötyä, niin leikkaushoidon mahdollisuutta on syytä arvioida.

Jalkaspesialistin valinnat Tarsaalitunnelin Oireyhtymän hoidon tueksi

Rehband ProActive Low Arch Pohjalliset

Pohjallinen sopii kuntoutujille, joilla on matala jalan pitkittäiskaari. Proactive low arch on myös turvallinen valinta niille, kenellä on normaalikorkuinen tai korkea kaari. He eivät saa pohjallisesta voimakasta pitkittäiskaaren tukea, mutta tuote toimii hyvänä peruspohjallisena vähentäen voimakkainta jalkaterän kääntymistä sisään ja toimien hyvänä iskunvaimentimena. Hyvä valinta myös esimerkiksi työpaikalla käytettävien jalkineiden kanssa kaikille, jos ei ole tarvetta erityspohjalliselle.

Rehband ProActive Mid Arch Pohjalliset

Pohjallinen toimii kuntoutujille, joilla on normaali tai hieman madaltunut pitkittäinen jalkaterän kaari. Proactive mid arch on myös turvallinen valinta niille, kenellä on korkea kaari. He eivät saa pohjallisesta voimakasta pitkittäiskaaren tukea, mutta tuote toimii hyvänä peruspohjallisena vähentäen voimakkainta jalkaterän kääntymistä sisään ja toimien hyvänä iskunvaimentimena.

Motion Control Pohjalliset

Motion Control on erinomainen yleispohjallinen. Sopii esimerkiksi plantaarifaskiittiin, tukemaan lievää lattajalkaa, päkiäkipuun, känsäytymien ja neuropaattisen kivun hoitoon ja lievittämään kipua paljon seisomatyötä tekevillä henkilöillä. Toimii myös ennaltaehkäisevästi alkuvaiheen reumassa ja diabeteksessa, hidastaen yhdessä harjoittelun kanssa jalkaterän muutoksia sekä lievittää kipua ennen yksilöllisten tukipohjallisten käyttöönottoa. Pohjallisessa on pieni päkiäpelotti, joka saattaa lievittää päkiän alueen kipua.