Sesamluiden kiputila

Sesamluut sijaitsevat isovarpaan tyvinivelen juuren alla päkiän alueella. Luiden tehtävänä on polvilumpion tapaan lisätä alueen vipuvoimaa. Ärtyessään jalkapohjaa kosketettaessa luut voivat olla kipeitä, isovarpaan liikuttelu voi aiheuttaa kipua, turvotusta voi esiintyä ja alueen arkuus voi haitata merkittävästi kävelyä.


Alue voi ärsyyntyä voimakkaan ponnistuksen ja venytyksen yhteydessä, joten esimerkiksi juoksijoilla ja balettitanssijoilla oiretta tavataan muuta väestöä enemmän. Ylipronatoivassa tai erittäin korkeakaarisessa jalkaterässä kuormitus voi tulla sesamluille eri tavalla kuin normaalikaarisessa jalkaterässä. Sesamluuhun liittyvä lihas voi olla kireä, joka myös altistaa kiputilalle. Hoikilla ihmisillä ei toisaalta aina ole tarpeeksi kudosta suojelemassa arkoja luita.

Mikäli jänne on ärsyyntynyt, kipu ilmaantuu vähitellen. Sesamluiden murtumassa kipu tuntuu välittömästi. Jänteen vammassa hoito on yleensä konservatiivinen, eli tilaan pyritään vaikuttamaan muun muassa levon, kylmän ja pohjallisten avulla. Lisäksi korkokenkiä ei ole syytä käyttää ja varpailla oloa kannattaa välttää. Tulehduskipulääkkeen käyttöä kannattaa myös harkita. Currex Med Arch pohjallisten avulla kivuliaita sesamluita voidaan keventää. Jotkut kuntoutujat ovat jopa tehneet pohjallisen alle luun kohdalle ja siitä noin 1cm eteen päin noin 4 millin syvyisen aukon, jolloin luuhun kohdistuva paine kevenee. Juoksijat ja korkeakaarisen jalan omaavat henkilöt voivat hyötyä Currex Med Arch pohjallisista ja mahdollisisti siihen yhdistetystä päkiäpelotista, jolla painetta tasoitetaan poispäin sesamluista. Pohjallista kannattaa kokeilla käyttää ilman pelottia ja pelotin kanssa. Mikäli vaiva kevennyshoidoista ja levosta huolimatta ei parane, on syytä hakeutua lääkärin, jalkaterapeutin tai jalkaterään erikoistuneen fysioterapeutin vastaanotolle.

Murtuman hoito muistuttaa osittain jänteen ärsytyksen hoitoa. Lisäksi jäykkäpohjainen kenkä vie painetta tehokkaammin pois sesamluilta. Epäiltäessä murtumaa lääkäriin on syytä hakeutua, varsinkin jos kipua ilmenee myös levossa. Leikkausta voidaan harkita, jos kipu ei poistu konservatiivisista hoidoista huolimatta.

Jalkaterapeutti tai fysioterapeutti voi ohjata jänteen venytyksiä, antaa ohjantaa kävelyn linjauksiin, teipata varvasta alaspäin ja suunnitella yhdessä kuntoutujan kanssa mahdollisia apuvälinehoitoja. Mikäli sarjavalmisteisista apuvälineistä ei saada riittävää apua, niin voidaan harkita myös yksilöllisesti tehtyjä ratkaisuja.

Päkiän alueen hoitopaketti

-Currex Med Arch pohjalliset

-4kpl nahkapäällysteisiä päkiäpelotteja

-Jalkaterän harjoitusohjelma

Yhteensä 69 euroa

Motion Control Pohjalliset

Motion Control on erinomainen yleispohjallinen. Sopii esimerkiksi plantaarifaskiittiin, tukemaan lievää lattajalkaa, päkiäkipuun, känsäytymien ja neuropaattisen kivun hoitoon ja lievittämään kipua paljon seisomatyötä tekevillä henkilöillä.

43 euroa