Reuma ja jalkaterä


Reumaan liittyviä jalkaterän ongelmia voi olla esimerkiksi kantapään virheasento, päkiän alueen leviäminen, pitkittäiskaaren alentuminen (lattajalka), vaivaisenluu tai vasaravarpaat. Noin kaksi kolmasosaa reumaatikoista kärsii jalkakivuista päivittäin. Nivelkipujen vuoksi kävely voi tuntua haastavalta ja asentoa tukevat lihakset voivat toimia entistä heikommin. Jalkaterän kivut voivat pahentua muun muassa sen vuoksi, että lihakset eivät toimi oikealla tavalla ja asento on muuttunut epäanatomiseksi. Reumaan liittyvät tulehdukset heikentävät jalan lihaksia, nivelsiteitä ja jänteitä.

Tukipohjallishoidoilla saatetaan estää tai hidastaa jalkaterän virheasentojen syntymistä ja vähentää kipuja reumaatikoilla. Reumaatikot hyötyvät varsinkin puolikovista pohjallisista, joissa yhdistyy kaaren muotoja tukeva kova materiaali sekä pehmeä päällinen. Motion Control pohjallinen sopii reumaatikoille, joilla on hieman alentunut tai normaali pitkittäinen
kaari. Matalakaariselle jalalle ja kovista jalan kivuista kärsiville suosittelemme yksilöllisiä tukipohjallisia. Tälle kuntoutujajoukolle myönnetään usein julkisen terveydenhuollon kautta yksilölliset pohjalliset. Ennen tätä suosittelemme kuitenkin hankkimaan omakustanteisesti sarjavalmisteiset tai yksilölliset pohjalliset kipujen ja virheasennon pahenemisen ennaltaehkäisemiseksi.

Vaivaisenluusta (hallux valgus) johtuva jalkaterän kipu on yleistä reumaatikoilla. Bauerfeindin Redux Hallux saattaa vähentää isovarpaan tyvinivelessä ilmaantuvaa kipua. Katso myös muut sivumme apuvälineet vaivaisenluuhun kohdasta hallux valgus. Reumaatikoilla voi olla myös päkiän alueen kipua. Päkiän alueen kivuista voit lukea lisää painamalla tästä.

Reumaatikoilla kengän valinta on erityisen tärkeässä roolissa. Kengän tulee olla korkea ja leveä kärjestä, jottei vaivaisenluun virheasento tai vasaravarpaat pahene. Materiaali ei saa painaa jalkaterää. Nilkkurimalliset jalkineet saattavat olla hyvä valinta pohjallisten kanssa. Jalkineen pohjassa on syytä olla hieman päkiäkeinua, varsinkin jos teillä on päkiän alueella kipuja. Suutarit voivat tarvittaessa tehdä joihinkin jalkineisiin muutostöinä päkiäkeinun tai venyttää tarvittaessa jalkineita varpaiden alueelta. Jalkineet on hyvä ostaa asiantuntijaliikkeestä, joissa myyjät voivat auttaa jalkineiden valinnassa kuntoutujia. Vaikeammissa jalkaterän ryhdin ongelmista kärsivät kuntoutujat saattavat hyötyä apuvälineliikkeestä hankituista ortopedisista jalkineista.

Reumaatikot hyötyvät siis hyvistä jalkineista ja pohjallisista, mutta jalkaterän harjoittelua ei ole syytä unohtaa. Jalkaterän perusharjoitteilla pääsee pitkälle, mutta suuremmista jalan ongelmista kärsivien kuntoutujien kannattaa ehdottomasti kysyä alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemä alaraaja-analyysi sekä harjoitusohjelma.


Apuvälineitä reumaatikoille

Motion Control pohjalliset

Motion Control on erinomainen yleispohjallinen. Sopii esimerkiksi plantaarifaskiittiin, tukemaan lievää lattajalkaa, päkiäkipuun, lieviin reumaan liittyviin ongelmiin, känsäytymien ja neuropaattisen kivun hoitoon ja lievittämään kipua paljon seisomatyötä tekevillä henkilöillä.

43 euroa.

Hallux Valgus Comfort nauha

Tuki on erinomainen apuväline vaivaisenluun hoidossa. Voidaan käyttää öisin nukkuessa tai tarpeeksi tilavan jalkineen kanssa päivisin. Nauha vetää isovarvasta suorempaan ja vedon voimakkuutta on mahdollista säätää.

41 euroa.

Sopii erinomaisesti hallux valguksen ja hallux rigiduksen hoitoon, sillä pohjallinen muun muassa rajoittaa ensimmäisen varpaan liikettä kävellessä. Kuntoutujille, joilla on normaali, hieman madaltunut tai korkea jalan pitkittäinen kaari.

Anatominen varpaanerottaja

Pysyy lenkin avulla huomattavasti paremmin paikoillaan verrattuna tavallisiin varpaanerottajiin. Lievään vaivaisenluuhun. S/M koko sopii noin 35 - 42 koon jalkaan.

26 euroa.