Päkiän alueen kipukohta

Metatarsalgia on yleisnimitys kivulle, joka sijoittuu päkiään etujalan alueelle. Vaiva johtuu useimmiten liiallisesta etujalan kuormituksesta ja paineen virheellisestä jakautumisesta. Tarkempana syynä metatarsalgiaan voi olla muun muassa mortonin neurooma, mortonin jalka, murtuma tai sesam-luiden kiputila. Kivun tarkkaa syytä voi usein myös olla vaikea määrittää. Tämän linkin alalinkeissä kerrotaan edellä mainituista tarkemmista kipua aiheuttavista syistä, mutta ensin kerrotaan metatarsalgian yleisistä piirteistä.

Päkiän alueen kivun syyt

Useimmiten päkiän alueen kipu ei ole vakavaa ja sitä on varsin helppo hoitaa kiinnittämällä huomiota sopiviin jalkineisiin sekä hankkimalla tarvittavia jalkaterän tukia. Usein vaivasta kärsivät aktiivisesti liikkuvat henkilöt, jotka rasittavat jalan etuosaa tavallista enemmän. Metatarsalgia vaivaakin usein juoksijoita, joiden päkiä joutuu kovan iskun vaikutukselle alttiiksi.

Metatarsalgia voi vaivata myös vähemmän liikkuvia ihmisiä. Korkeakorkoisessa tai kapeakärkisessä jalkineessa päkiän kuormitus muuttuu oleellisesti ja siihen kohdistuu huomattava paine. Korkeakaarisessa jalkaterässä paine jakautuu kävellessä tai juostessa hyvin pienelle alueelle, joka voi altistaa päkiän alueen kivuille. Liikaa pronatoivassa jalassa päkiä altistuu myös epänormaalille kuormitukselle. Kireän akilleksen vuoksi taas paine voi liikkuessa kohdistua korostuneesti päkiään.

Henkilöt joilla on jo todettu reuma tai diabetes ovat alttiimpia metatarsalgialle. Päkiän alueelle voi harvoin myös ilmetä kivuliasta nivelrikkoa. Hormonaaliset tekijät voivat veltostuttaa rakenteita, jonka vuoksi kaaret alenevat. Ylipainon vuoksi jalkaterään taas voi tulla normaalia enemmän painetta ja iän myötä etujalan rakenteita suojaava rasvapatja ohenee.

Päkiän alueella poikittaista jalkaterän kaarta ovat tukemassa intrinsic- lihakset. Mikäli intrinsic- lihakset eivät toimi kunnolla, niin etujalka leviää ja varpaat kiertyvät. Tuolloin luiden päät painuvat voimakkaammin alaspäin kohti alustaa ja metatarsaali- luiden kontakti maahan on kova. 

Päkiän kivussa on tärkeä tarkistaa erityisesti jalkineen leveys. Huomioithan, että kengän koko voi kasvaa 20 ja 70 ikävuoden välissä usean kengännumeron verran.

Päkiäkivun hoito

Metatarsalgiaan pystytään vaikuttamaan useimmiten hankkimalla oikeanlainen jalkaterän tuki, kiinnittämällä huomiota jalkinevalintaan ja tarvittaessa muutoinkin puuttumaan oiretta aiheuttavaan syyhyn.

Päkiäkipua lievittää jalkine, jossa on päkiän kohdalla tarpeeksi tilaa. Hyvä tapa tarkistaa jalkineen koko on ottaa kengässä mahdollisesti oleva valmispohjallinen pois ja mallintaa jalkaa pohjallisen päälle, vaikka pohjallinen ei kerro koko totuutta jalkineen leveydestä. Päkiän kohdalta jalkaterän pitäisi mahtua pääosin pohjallisen reunojen sisään. Muutaman millin heitto tässä on useimmiten sallittua. Lisäksi jalkineen kärkeen täytyy jäädä 1–1,5cm tilaa kun kenkä on jalassa.

Jalkineen ulkopohjan muodolla voidaan vähentää päkiään kohdistuvaa painetta. Jalan ollessa jalkineessa, varpaat eivät saa olla ylöspäin kaartuneet. Kengän ulkopohjassa oleva päkiäkeinu voi vähentää painetta etujalan alueella. Lenkkeilykengissä on usein tällainen päkiäkeinu jalkineen ulkorakenteessa. Apuvälineteknikot, tietyt jalkaterapeutit ja kokeneet suutarit voivat tehdä tiettyihin jalkineisiin muutostöinä ulkopohjan rakenteeseen päkiäkeinun.

Kireän akilleksen vuoksi paine voi liikkuessa kohdistua korostuneesti päkiään. Tällöin kireää akillesta kannattaa venyttää 70 sekunnin pituisilla venytyksillä. On kuitenkin muistettava, että alentunut nilkkanivelen liike voi johtua myös ylemmän nilkkanivelen liikerajoituksesta.  

Jalkaterän lihasten toimintaa voidaan tarvittaessa edistää oikeanlaisilla jalkaterän harjoitteilla. Intrinsic- lihasten harjoittelun lisäksi kannattaa huomioida peroneus longuksen oikeanlainen toiminta. Mikäli peroneus longus toimii hyvin kävelyn aikana, niin painetta kohdistuu vähemmän päkiään toisen ja kolmannen jalkapöytäluun pään alueelle.

Korkokengät eivät ole suositeltavat päkiäkivuista kärsiville henkilöille. Toisinaan korkokenkiä joutuu kuitenkin käyttämään. Korkokenkien kanssa suosittelemme käytettäväksi tarkoitukseen suunniteltuja pohjallisia korkokenkiin.

Tarvittaessa päkiäkivusta kärsivät voivat mennä jalkaterapeutin tai jalkaterään perehtyneen fysioterapeutin vastaanotolle. Terapiassa voidaan muun muassa harjoitella kävelyn linjausta, kartoittaa lihaskireyksiä ja antaa tarkempia jalkaterän ja alaraajan harjoitteita.

Päkiäpelotit ja pohjalliset

Kipua pystytään hoitamaan erilaisilla jalkaterän pienortooseilla, kuten pohjallisilla tai päkiäpeloteilla. Päkiäpelotilla ja/ tai pohjallisilla voidaan vähentää jalkapöytäluiden distaalipäähän tulevaa painetta (Mueller, Lott, Hastings, Commean, Smith & Pilgram 2006). II jalkapöytäluiden distaalipäässä koettu kipu ja paine vähenee päkiäpelotin käytöllä (Kang, Chen, Chen & Hsi 2006). Vaikka pelotin avulla voidaan vähentää painetta jalkapöytäluiden disaalipäissä, niin erittäin herkälle jalalle tai vaikeille diabeetikon jalan ongelmille on syytä hankkia yksilölliset tukipohjalliset.

Erittäin hyvä ja verrattaen edullinen yhdistelmä päkiän kipuun on päkiän alueen kivun hoitopaketti, joka sopii lievähkösti matalakaariseen, normaalikaariseen ja korkeakaariseen jalkaterään. Palautteen mukaan hoitopaketin pohjallinen yhdistettynä mukana tulevaan sopivan kokoiseen päkiän pelottiin vähentää kipua usein jopa tehokkaammin kuin yksilölliset pohjalliset. Merkittävä reuman tai diabeteksen aiheuttamia jalkaterän ryhdin ongelmia omaavat kuntoutujat suosittelemme kuitenkin hankkimaan yksilölliset tukipohjalliset. Voit lukea artikkelin pohjallisten käytöstä eri jalan vaivoissa täältä.

Päkiäkipua lievittää yleensä hyvin päkiäpelotti. Päkiäpelotti asetetaan päkiälle tarkasti asetettuun paikkaan, niin ettei pelotti ole isovarpaan tai pikkuvarpaan jalkapöydänluun (ko. varpaista seuraava luu mentäessä kohti kantapäätä) kohdalla vaan niiden välissä (Hsi, Kang & Lee 2005). Pelottia voidaan käyttää normaalin jalkineessa olevan pohjallisen kanssa, mutta päkiän alueen kivun hoitopaketin mukainen pohjallisen ja pelotin yhdistelmä on usein kipua parhaiten vähentävä vaihtoehto. Alussa pelotti saattaa tuntua epämiellyttävältä. Pieni epämiellyttävyys käytössä sallitaan, mutta jos et ole kuukauden käytön jälkeenkään tottunut pelottiin, sen käyttö kannattaa lopettaa.

Polttava tai pistävä kipu saattaa liittyä mortonin neuroomaan, johon mortonin pelotit ja Currex Med arc pohjalliset saattavat olla erinomainen keino vähentää kipua.

Muuta

Tässä tekstissä käsittelimme metatarsalgiaa ilmiönä yleisesti. Voit katsoa myös kohdat Mortonin neurooma, Mortonin jalka, sesamluiden kiputila ja jalkapöydänluiden murtuma. Linkeistä pystyt lukemaan tarkemmin kustakin päkiän alueen kivusta ja niiden hoitokeinoista.

Apuvälineitä päkiän alueen kipuun

Päkiän alueen kivun hoitopaketti​

Erinomaista palautetta saanut edullinen hoitopaketti päkiän ongelmiin.
Hoitopaketti sisältää: Currex Med Arch pohjalliset, 4kpl nahkapäällysteisiä päkiäpelotteja ja jalkaterän harjoitusohjelman

Päkiäpelotit

Myydään kahden parin pakkauksissa. Päkiäpelotti asetetaan jalkineen omaan pohjalliseen. Sisältää pelotin asettamisohjeen

Varaa aikasi fysioterapiaan Vantaalle -
Etäfysioterapiassa voit käydä kotoasi käsin

Hoitoon kannattaa hakeutua, mikäli kipu pitkittyy, liittyy traumaan ja jos jalka ei kestä astumista.

Voit varata ajan Myyrmäen tai Tikkurilan Fysioksen toimipisteeseen askeltutkimukseen, jossa fysioterapeutti voi tutkia jalkasi, arvioida mahdollisen apuvälinetarpeen sekä suunnitella yksilölliset harjoitteet. Voit lukea lisää Myyrmäen ja Tikkurilan apuvälinevarastosta painamalla tästä.

Etäfysioterapiaan varten tarvitset toimivan sähköpostiosoitteen sekä tietokoneen, älypuhelimen tai tabletin. 

Lähteitä

Mueller, MJ., Lott, DJ., Hastings, MK., Commean PK., Smith, KE. & Pilgram, TK 2006. Efficacy and mechanism of orthotic devices to unload metatarsal heads in people with diabetes and history of plantar ulcers. Phys There 2006;86(6):833–842

Kang, JH., Chen, MD., Chen, SC. & His, WL. 2006 Correlations between subjective treatment responses and plantar pressure parameters of metatarsal pad treatment in metatarsalgia: a prospective study. BMC Musculoskelet Disord 2006;7:95

His, WL., Kang, JH., Lee, XX. 2005 Optimum position of metatarsal pad in metatarsalgia for pressure relief. Am J Phys Med Rehabil 2005;84(7):514–520

Sivuston jalkaspesialisti.fi sisältö on ainoastaan täydentävää tietoa ja hoidon perustan suunnittelee kuntoutujan tavannut terveydenhuollon ammattilainen. Apua kuntoutukseen saat esimerkiksi lääkäriltä (mm. diagnosointi), alaraajafysioterapiaan erikoistuneelta terapeutilta tai jalkaterapeutilta.
Shopping Cart

Lisätietoa harjoitusohjeista

Tämän tuotteen ostaja voi hankkia pääsyn alaraajafysioterapeutin suunnittelemiin harjoitusvideoihin videoportaalissamme tai kirjalliset oirespesifit ohjeet tilauksensa mukaan. Valittavissa olevat harjoitusvideot ja kirjalliset harjoitusohjeet vaihtelevat tuotekohtaisesti.

Alta otsikko klikkaamalla löydät tarkemmat harjoitekohtaiset esittelyt:

Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Mukana lisäharjotteita lattajalkaan, joita voi tehdä tarvittaessa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat yli 20 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Harjoitteilla pyritään edistämään jalan ryhtiä lievässä lattajalassa, mutta osa harjoitteista soveltunee myös merkittävämpään lattajalkaan. Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Mukana lisäharjoitteita lonkalle ja venytyksiä pohkeelle, joita voi tehdä videon opastamissa tilanteissa tarvittaessa.

Alaraajafysioterapian käytäntöihin ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen terapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat noin 20 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Vaikka harjoitteet on valittu erittäin tarkasti ja niissä on pyritty parhaalla mahdollisella tavalla huomioimaan yksilöllisyys, niin ne eivät kuitenkaan saa korvata teille yksilöllisesti ohjattuja harjoitteita. Erityisesti vaikeissa jalan ongelmissa konsultoithan lääkäriä, alaraajafysioterapiaan erikoistunutta terapeuttia tai jalkaterapeuttia.

Harjoitteet on suunniteltu polven nivelrikon kuntoutukseen. Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Videoilla on lihasvoimaharjoitteiden lisäksi erilliset osiot tasapaino- ja liikkuvuusharjoitteille, joita tehdään videoiden ohjeistuksen perusteella vain tarvittaessa.

Voit valita videot vain tiettyjen polven nivelrikon tuotteiden lisänä 24,90€ lisähintaan.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen terapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat noin 30 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Vaikka harjoitteet on valittu erittäin tarkasti ja niissä on pyritty parhaalla mahdollisella tavalla huomioimaan yksilöllisyys, niin ne eivät kuitenkaan saa korvata teille yksilöllisesti ohjattuja harjoitteita. Erityisesti vaikeissa jalan ongelmissa konsultoithan lääkäriä, alaraajafysioterapiaan erikoistunutta terapeuttia tai jalkaterapeuttia.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään parantamaan jalkaterän toimintaa ja ryhtiä. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa. Harjoitteita ei suositella korkean jalkaholvin omaaville tai vaikeista jalkaterän ongelmista kärsiville asiakkaille.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua plantaarifaskiitissa sekä lisäämään sen kuormituskestävyyttä. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa. Monipuolisemmat ja tarkasti kuvatut ohjeet plantaarifaskiittiin saat ostamalla plantaarifaskiitin videoidut harjoitusohjeet verkkokaupastamme.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua päkiän kivussa. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua hallux rigiduksessa sekä lisäämään jalan toimintakykyä. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua akillesjänteen tendinopatiassa (1,5cm – 8cm kiinnityskohdasta ilmenevä kipu) sekä lisäämään jalan kuormituskestävyyttä.

Harjoitteet etenevät nousujohteisesti ja niissä on huomioitu jalan kivun voimakkuus. Tarvittaessa ohje aloitetaan isometrisistä harjoitteista, jonka jälkeen siirrytään eksentrisiin harjoitteisiin sekä muun muassa niin sanottuihin heavy slow harjoitteisiin.

Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa. Jos kipu jatkuu vaikka käytätte tukea ja noudatatte harjoitusohjetta, niin suosittelemme hakeutumista fysioterapeutin tai jalkaterapeutin vastaanotolle.

Tutkittuun tietoon, käytännön kokemuksiin ja erityisesti alaraajafysioterapian käytänteisiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua vaivaisenluussa sekä lisäämään jalan toimintakykyä. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään lisäämään jalan toimintakykyä nilkan nyrjähdyksen jälkeen sekä vähentämään riskiä uuteen nilkan nyrjähdykseen. Harjoitetaso etenee huomioiden, kuinka kauan nilkan nyrjähdyksestä on mennyt aikaa ja millaisia oireita jalassa on. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään lisäämään jalan toimintakykyä nilkan nyrjähdyksen jälkeen sekä vähentämään riskiä uuteen nilkan nyrjähdykseen. Harjoitetaso etenee huomioiden, kuinka kauan nilkan nyrjähdyksestä on mennyt aikaa ja mikä on vamman aste. Harjoitteet kuvataan esimerkkien avulla ja ohjeissa on eri variaatiot harjoitteille huomioiden liikunnallisesti aktiiviset ja ei niin aktiiviset yksilöt. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.