Mortonin Neurooma


Mortonin neuroomassa digitaalihermo on puristuksissa varpaiden luiden lähellä. Tilasta käytetään myös nimityksiä Mortonin metatarsalgia ja Mortonin neuralgia. Yleisin paikka on kolmannen ja neljännen metatarsaalin (jalkapöytäluun) alue, mutta joskus hermo on puristuksissa vaihtoehtoisesti II ja III metatarsaalin välissä. Kipu on usein vihlovaa ja sähköiskumaista sekä varpaiden alueelle saattaa tulla lievää tunnon puutosta.
Päkiän alueelta liian pienet ja kannan alueelta korotetut kengät voivat altistaa Mortonin neuroomaan. Lisäksi akilleksen kireys, vanha jalkapöytäluun murtuma, neuropatia, poikittaisen kaaren alenema, pitkittynyt pronaatio ja reuma saattavat lisätä mahdollisuutta kiputilaan.
Jalkineen täytyy olla leveydeltään tarpeeksi suuri, jottei kenkä purista päkiää kasaan. Jäykkäpohjainen jalkine, jossa on päkiän kohdalla keinu, saattaa lievittää kipua. Poikittaisen kaaren tuennalla saadaan usein erittäin hyvä vaste. Päkiäpelotti onkin erittäin hyvä tapa hoitaa kiputilaa. Hyvä yhdistelmä päkiän kipuun on päkiän alueen kivun hoitopaketti, joka sopii lievähkösti matalakaariseen, normaalikaariseen ja korkeakaariseen jalkaterään. Teippauksia ja harjoitteita voidaan käyttää kiputilan hoidossa. Kireää akillesta kannattaa venyttää pitkäkestoisilla venytyksillä. Ellei konservatiivisistä hoitomenetelmistä ole apua, lääkäri voi harkita kirurgisia menetelmiä ja injektiota.