Jalkapöydänluiden murtuma

Jalkapöydänluiden murtumia voi aiheuttaa esimerkiksi pitkäaikainen rasitus, kuten juokseminen, kävely kovalla alustalla tai hyppylajit. Toisinaan murtuma ilmenee ilman voimakasta rasitusta. Murtuman voi aiheuttaa lisäksi vääntyminen tai jalkapöytään tuleva isku. Toinen tai kolmas jalkapöydän luu on tyypillinen paikka murtumalle.

Jalkapöydän päälle saattaa tulla paikallista turvotusta ja luu voi olla painettaessa arempi kuin viereiset jalkapöydän luut. Aluksi kipu ilmenee vain rasituksessa, mutta myöhemmin myös levossakin. Varaaminen jalalle voi olla erittäin kivuliasta ja kävely voi olla erittäin haastavaa. Epäiltäessä jalkapöydän murtumaa on suositeltavaa käydä lääkärissä, varsinkin jos kipu on jatkunut useita päiviä ja se vaivaa myös levossa. Normaalisti yhden jalkapöydän luun murtuma paranee välttämällä rasitusta ja tarvittavilla lääkärin määräämillä kevennyshoidoilla noin 2–4 viikon aikana.

Ehkäisyssä saattaa auttaa hyvän iskunvaimennuksen omaava jalkine ja pohjallinen. Matalakaarista jalkaa kannattaa harjoittaa ja akilleskireyksiin on syytä kiinnittää huomiota.

Hoidossa pääasiallisia asioita ovat rasituksen vähentäminen ja kivuliaan raajan kuormituksen keventäminen. Tämä onnistuu esimerkiksi kyynärsauvojen ja jäykkäpohjaisen kengän avulla. Hoitokengissä on useimmiten päkiäkeinu. Mikäli jalkapöydänluiden murtumia on useita, jalka joudutaan todennäköisesti kipsaamaan. Dynaamisesta Rehband Proactive Low Arch pohjallisesta saattaa olla erittäin suurtakin hyötyä ongelman pidentyessä, mutta suosittelemme konsultoimaan ammattilaista ennen pohjalliseen käyttöönottoa. Pohjallisen vähentäessä pitkittyneen pronaation mukanaan tuomaa jalkapöydänluiden liikettä kävellessä luut voivat parantua nopeammin. Veneluun (naviculare) murtumaan varsinkin ei dynaamiset pohjalliset saattavat olla huono vaihtoehto. Toisinaan tarvitaan yksilöllisiä ratkaisuja. Mikäli murtuneen jalan jalkineessa on pohjallinen ja sen käytöstä ei ole apua, niin sen käyttö on syytä lopettaa.