Hallux Valgus, eli vaivaisenluu

Hallux valguksessa isovarvas on kääntynyt muiden varpaiden suuntaan. Varpaan tyvinivel on usein tässä ponnistustoiminnan häiriössä kivulias ja voi alkaa punoittamaan. Viimeisenä hoitona vaivassa on leikkaus, mutta ensisijaiseksi hoidoksi hallux valgukseen suositellaan konservatiivista hoitoa.

Hallux valgus voi olla periytyvää, se voi liittyä pohjelihaksen kireyteen, korkokenkien käyttöön, suippokärkisiin ja liian pieniin jalkineisiin, latuskajalkaisuuteen, poikittaiskaaren heikkouteen tai Mortonin jalkaan, jossa I-varpaan tyvinivel on lähempänä kantapäätä kuin II-varpaan tyvinivel. Toisaalta mikäli lonkasta lähtevä linjaus pettää, jalkaterä voi kääntyä sisään, joka puolestaan altistaa hallux valgukselle.

Hallux valguksen hoidossa kuntoutujat voivat hyötyä pitkittäiskaarta tukevista pohjallisista, varsinkin jos kuntoutujan jalan kaari on alentunut. Pitkittäisen kaaren madaltumalla tarkoitetaan lattajalkaa, mutta joissain lähteissä siitä puhuttaessa käytetään nimeä pes planus tai latuskajalka. Näillä kuntoutujilla pronaatio (nilkan ja jalkaterän kääntyminen sisään) voi olla pitkittynyt ja ensimmäisestä jalkapöydän säteestä voi tulla löysä. Pohjallishoitoa suositellaan lattajalan omaavalle kuntoutujalle myös mahdollisen leikkauksen jälkeen, sillä muutoin virheasento uusiutuu helposti. Aina hallux valgukseen ei kuitenkaan liity lattajalkaisuutta.

Kuntoutujat hyötyvät harjoitteista, lyhytaikaisesti teippauksesta ja venyttelyistä, mutta hoito koostuu myös erilaisista ortoosihoidoista, kuten pohjallisten ja erilaisten ortoosien käytöstä. Hallux valguksen erityisesti suunnitelluilla pohjallisilla (Bauerfeind ErgoPad redux hallux) voidaan rajoittaa kivuliaan nivelen liikettä, jolloin kävelystä voi tulla huomattavasti kivuttomampaa. Silikoniortooseilla ja hallux remmeillä voidaan suoristaa varvasta. Niitä voidaan käyttää konservatiivisena hoitona riippumatta onko kuntoutujalla lattajalkaa vai ei. Öisin voidaan myös käyttää erilaisia yötukia, joilla voidaan lievittää kipua ja muutoinkin tehostaa hallux valguksen hoitoa. Päkiäkeinullinen ja tarpeeksi suuri jalkine on yksi vaivaisenluun hoidon kulmakivistä.

Silikoniortooseja, hyviä jalkineita ja tarvittaessa pohjallisia suositellaan käyttämään leikkauksen jälkeenkin, jotta leikkauksella aikaansaadusta asennosta tulisi mahdollisimman pysyvä. Virheasento uusii noin 10–20 % leikatuista potilaista.

Jalkaspesialistin valinnat vaivaisenluun hoidon tueksi

Hallux valgus hoitopaketti - Lattajalkaan

Hoitopaketti sopii myös normaalin pitkittäisen kaarenomaavalle henkilölle, vaikka pohjallinen ei annakaan suurta tukea pitkittäiselle kaarelle.

  • Rehband Proactive low arch pohjalliset
  • Anatominen varpaidenerottaja
  • Hallux valgus comfort nauha
  • Harjoitusohjelma
  • Teippausohje

Hallux valgus hoitopaketti normaalin tai korkeahkon pitkittäiskaaren omaavalle henkilölle.

Hoitopaketti sisältää:

  • Bauerfeind ErgoPad Redux Hallux pohjalliset
  • Anatominen varpaidenerottaja
  • Hallux valgus comfort nauha
  • Harjoitusohjelma
  • Teippausohje

Bauefeind ErgoPad redux hallux pohjalliset

Sopii erinomaisesti hallux rigiduksen hoitoon, sillä pohjallinen muun muassa rajoittaa ensimmäisen varpaan liikettä kävellessä. Sopii myös hallux valguksen hoitoon. Kuntoutujille, joilla on normaalikorkuinen tai korkea jalan pitkittäinen kaari. Jalkaterän ortooseihin perehtynyt ammattilainen voi tarvittaessa myös muokata pohjallista lämmittämällä sitä.

Hallux Valgus nauha

Valittavana on nauha vasempaan tai oikeaan jalkaan. Tuki on erinomainen apuväline hallux valguksen hoidossa. Voidaan käyttää öisin nukkuessa tai tarpeeksi tilavan jalkineen kanssa päivisin. Nauha vetää isovarvasta suorempaan ja vedon voimakkuutta on mahdollista säätää.


Anatominen Varpaan Erottaja

Pysyy lenkin avulla huomattavasti paremmin paikoillaan verrattuna tavallisiin varpaanerottajiin. Ethän osta liian suurta silikoniortoosia, sillä se voi painaa varpaita liikaa. Jos isovarpaan viereinen varvas on noussut ylös vasaravarpaan muotoon, niin suosittelemme kokeilemaan jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä ortoosia. Ortoosin käyttö kannattaa aloittaa vähitellen. Pidä sitä ensin tunti päivässä ja lisää sitten vähitellen ortoosin käyttöaikaa.

Anatominen Vaivaisenluunsuoja

Silikoniortoosissa on myös mukana bunionsuoja. Sopii hyvin niille henkilöille, joille tulee kipua kengän hankaamisesta etujalkaan. Silikoniortooseilla voidaan suoristaa varvasta, mutta normaalit apteekkisilikonit pysyvät huonosti paikallan. Ethän osta liian suurta silikoniortoosia, sillä se voi painaa varpaita liikaa. Jos isovarpaan viereinen varvas on noussut ylös vasaravarpaan muotoon, niin suosittelemme kokeilemaan jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä ortoosia. Ortoosin käyttö kannattaa aloittaa vähitellen. Pidä sitä ensin tunti päivässä ja lisää sitten vähitellen ortoosin käyttöaikaa.

Motion Control Pohjalliset

Motion Control on erinomainen yleispohjallinen. Sopii esimerkiksi plantaarifaskiittiin, tukemaan lievää lattajalkaa, päkiäkipuun, känsäytymien ja neuropaattisen kivun hoitoon ja lievittämään kipua paljon seisomatyötä tekevillä henkilöillä. Toimii myös ennaltaehkäisevästi alkuvaiheen reumassa ja diabeteksessa, hidastaen yhdessä harjoittelun kanssa jalkaterän muutoksia sekä lievittää kipua ennen yksilöllisten tukipohjallisten käyttöönottoa. Pohjallisessa on pieni päkiäpelotti, joka saattaa lievittää päkiän alueen kipua.