Hallux Rigidus, eli jäykkä isovarvas

Hallux rigiduksessa isovarpaan tyvinivel on jäykistynyt. Nivel voi alkaa kipuilemaan, joka taas aiheuttaa toiminnan häiriötä muissa jalkaterän nivelissä.

Hoitona on rullaava jalkine ja ortoosihoidot. Jalka- tai fysioterapeuttisilla harjoitteilla voidaan minimoida ongelman mukanaan tuomat toiminnan häiriöt sekä parantaa alaraajan linjauksia. Terapiaan voi liittyä myös teippaukset sekä nivelmobilisoinnit.

Mikäli ortoosihoidot ja kengän valintaan liittyvät toimenpiteet eivät ole riittäviä, niin nivel joudutaan leikkaamaan. Ensisijainen korjaustoimenpide on isovarpaan tyvinivelen jäykistysleikkaus. Tuolloin varvas ei enää liiku tyviniveleltään, mikä voi heikentää esimerkiksi tasapainoa iäkkäillä henkilöillä ja nuoremmat potilaat saattavat joutua lopettamaan juoksemista vaativat harrastuksensa.

Tehokas kivun lievitys onkin mahdollista vaikeissa tapauksissa leikkaushoidolla, mutta suosittelemme kivuliaaseen hallux rigiduksessa hankkimaan sivuiltamme I-nivelen liikettä vähentävät pohjalliset (Hallux rigid tai Redux hallux) ja päkiäkeinulliset jalkineet. Urheilujalkineissa on usein joustamaton pohja ja jalkineen ulkopohjaan tehty päkiäkeinu. Huomaathan, ettet hanki jalkinetta, jossa jalkineen sisärakenteen vuoksi varpaat ovat ylöspäin.

Tavalliseen kävelykenkään taitava suutari pystyy tekemään päkiäkeinun irrottamalla ulkopohjan, lisäämällä ulkopohjan väliin jäykän päkiäkeinurakenteen ja liimaamalla ulkopohjan jälleen takaisin paikalleen.